Гювечета с картофи и наденица
Порции Време за подготовка
4 10минути
Време за готвене
55минути
Порции Време за подготовка
4 10минути
Време за готвене
55минути
Продукти
Инструкции
 1. Обелете картофите и ги нарежете на едри кубчета.
 2. Почистете кромида. Нарежете го на ситно.
 3. Направете същото и с праза и червените чушки, като всеки подготвен продукт слагате в отделен съд.
 4. Пригответе наденицата, като я нарежете на по-едри парчета. Сиренето нарежете на 4 еднакви по дебелина плочки.
 5. Доматите в рецептата могат да са свежи или от консерва. Ако ползвате консервирани, те най-често са от сорта “Рома”. Затова просто ги разрежете на по две половини. Ако доматите са свежи, нарежете ги на 3-4 шайби.
 6. След като сте подготвили всички продукти, може да пристъпите към подреждането на гювечетата. Подреждането е на слоеве. Именно това е очарованието на рецептите за гювечета.
 7. На дъното на всяко гювече сложете по 1 супена лъжица олио. Като първи пласт разпределете от нарязания кромид лук. Втори пласт – кубчета картофи. Тук можете да поръсите съвсем малко сол.
 8. След това разпределете равномерно във всяко гювече от праза и червените чушки. След тях можете да сложите от апетитната наденица.
 9. Накрая сложете и двата последни продукта – плочка сирене и разрязания домат. Деликатно поръсете с олио, колкото да “погали” част от съставките.
 10. Имайки предвид, че гювечетата са с картофи, необходимо е да се налее и вода. Във всяко гювече налейте по половин чаена чаша вода или приблизително по 120 мл.
 11. Сложете гювечетата в студена фурна. Включете на 200 градуса. Покрийте всяко гювече с капачето му или с готварско алуминиево фолио.
 12. Оставете гювечетата на тази температура до 20-25-та минута. След това намалете фурната на 180 градуса.
 13. Около 50 минути по-късно отстранете капаците от гювечетата и във всяко чукнете по едно яйце. Допечете ястието за още около 10 минути, докато яйцата станат готови.
 14. Сервирайте гювечетата горещи, като внимателно ги поставите в сервизна чиния. Да ви е вкусно!
Recipe Notes

Можете да следите “Кулинарна работилница” и да се наслаждавате на още много рецепти в кулинарните групи във Facebook – Кулинарна работилница и Домашна кухня!

Харесайте Кулинарна работилница във Facebook и й станете последовател, за да виждате още интересни рецепти! Ако тази кулинарна идея ви заинтригува, споделете я в своя социален профил, за да я видят повече хора!

И още: