Баклава на охлювчета с плънка от орехи и яйца
Порции Време за подготовка
12 20минути
Време за готвене
45минути
Порции Време за подготовка
12 20минути
Време за готвене
45минути
Продукти
За сиропа:
Инструкции
  1. В подходящ съд разбийте на умерена скорост яйцата и захарта до получаването на гладък крем. След това прибавете към тях смлените орехи и разбъркайте.
  2. Поставете готовите кори на работния плот и ги разрежете на две равни половини по дължина. Оставете едната част на корите настрана, докато работите с първите.
  3. Разтопете маслото в малка касерола или друг подходящ съд. Намажете с олио или масло тавата, в която ще печете баклавата.
  4. Започнете сглобяването на баклавата. Директно върху повърхността напръскайте корите с малка част от разтопеното масло. Сложете от кремообразната плънка по дължината на корите. Навийте внимателно на руло корите (2-3 на охлювче), а щом го направите, навийте рулото на охлюв в посока от дясно наляво. По същият начин процедирайте с останалите кори, докато те и плънката се изчерпат.
  5. Подреждайте готовите охлювчета в подготвената тава. Намажете ги с остатъка от разтопено масло и ги сложете да се пекат във фурна на 180 градуса за около 40-45 минути.
  6. В същото време сварете и захарния сироп от посочените количества вода и захар, докато забележите, че леко се сгъстява. Вече готов, оставете го да изстине добре на хладно място.
  7. Извадете изпечената баклава от фурната и равномерно я залейте с добре изстиналия сироп. По желание може да изпечете баклавата по-рано и когато е изстинала, да я залеете с горещ сироп.
  8. Оставете готовата баклава на охлювчета да престои на студено място за една нощ. Да ви е сладко!
Recipe Notes

Можете да следите “Кулинарна работилница” и да се наслаждавате на още много рецепти в кулинарните групи във Facebook – Кулинарна работилница и Домашна кухня!

Харесайте страницата и й станете последовател оттук:facebook.com/kulinarnarabotilnica/ за още повече интересни рецепти! Ако тази кулинарна идея ви заинтригува, споделете я в своя социален профил, за да я видят повече хора!

И още: