ЗА "КУЛИНАРНА РАБОТИЛНИЦА"


  Здравейте!

     Ако трябва да кажа какво е готвенето за мен, бих използвала думи като: любов, страст, пътуване, пристрастяване, търсене, усещане, усмихване. Допирът ми с кухнята датира от годините, когато бях малко момиченце, наблюдаващо майка си да приготвя обичайни гозби или десерти, които отнемаха не малка част от времето й на родител. Първото чувство в мен, породило се от онези моменти, беше любопитство, което растеше с годините и се трансформираше в странна необходимост аз самата да участвам в този интересен процес.
     Първото ми кулинарно творение беше в четвърти клас, когато класната ни ръководителка ни възложи задача в час по "Трудово обучение" да приготвим "ястие" по избор, което да представим пред всички в следващия час по дисциплината. Моята домашна задачка беше зелева салата с моркови, царевица и майонеза, в резултат на която учителката ме похвали с половин уста и ми каза, че съм можела да се постарая повече. Независимо от липсата на поощрение, много скоро след това помолих мама да ме научи да правя кекс и още с първия ми опит - на десет години, успях да приготвя чудесен и пухкав кекс, който си хапнахме с голямо удоволствие. Е, така започна всичко. 
    
Днес, доста години по-късно, когато аз самата вече съм домакиня и родител, готвенето си остава все същото приятно предизвикателство, с което доставям наслада на сетивата си, а и на сетивата на хората около мен. Нямам претенциите да умея всичко в кухнята, но имам похвалите на семейство и приятели, което е силна мотивация за това, да надграждам способностите си. С годините почувствах, че готвенето не е само суха материя и не е рязко отсечени пропорции. Готвенето е като вид изкуство, в което можеш да вложиш част от самия себе си, без това да направи резултата по-малко блестящ. Аз съм тотален почитател и на експериментите в кулинарията, на смесването на нетипични вкусове и текстури, на симбиозата между традиционни рецепти и нови гледни точки. Резултатите, които постигам в моята кухня, невинаги перфектни, разбира се, са доказателства, че една лоша оценка в миналото (на една начална учителка) не е предпоставка за туширане на желанието да се развиваш в това, за което ти е била поставена. Казвам го на всички, които ще се спрат на тази страничка за споделяне на рецепти, на всички, които искат да се учат, на всички, които са имали своите успешни и неуспешни начинания в кухнята, както мен. Защото едно немотивиращо "Не" наистина не означава нищо, когато готвенето за теб е комфорт, обичане, забавление и страст.


     Надявам се, че сред предложените сладки и солени рецепти, всеки ще намери своите, преоткривайки отново и отново удоволствието от готвенето.

Искрено ваша,
Ивана Иванова. :-)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да коментирате тази публикация:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...