27 юни 2018 г.

Содена питка със зехтин

За рецептата:

Содена питка със зехтин
     Хлябът е един от най-важните символи на българските нрави и традиции, а рецептата за тази содена питка със зехтин е лесен начин да имате чудесен домашен хляб у дома и това да не ви коства почти никакви усилия. Забравете за разбиранията, че содената питка може да бъде част само от трапезата на Бъдни вечер. Напротив, содената питка може да бъде в менюто ни по всяко време на годината, а настоящият вариант не е постен и питката е изключително мека и приятна на вкус. Трябва да я опитате!

Към рецептата:

Содена питка със зехтин

 Приготвяне
40 мин

Време за готвене
Общо време
Автор: Кулинарна работилница
Рецепта за содена питка със зехтинПорции: 4-6 

Необходими продукти:
600-650 г брашно
1 ч. л. сода за хляб
1/2 ч. л. сол
250 мл топла вода
2 яйца
5 с. л. зехтин Екстра Върджин


Содена питка със зехтин - рецепта     В дълбока купа изсипете брашното и го разбъркайте със содата и солта. Оформете "кладенче" и в него сложете яйцата, топлата вода и зехтина. С дървена лъжица започнете да бъркате сместа, като на етапи загребвате от брашното. Бъркайте, докато получите гъсто и лепкаво тесто. Имайте предвид, че ще са необходими поне 10 минути, за да брашното да отпусне глутена си и тестото да започне да добива по-плътна и еластична текстура. Започнете да месите с ръка в самата купа. Месете още няколко минути до оформянето на лепкава топка тесто, неподходящо за разточване. Така содената питка ще е по-въздушна, по-шуплеста. 
     Оставете готовото тесто да "отпочине" за 20-25 минути. След това го прехвърлете в намазнена тава и оформете небрежно или загладете. Този тип тесто не е подходящ за друг тип оформяне. Печете содената питка във фурна на 180°С за около 55 минути. Когато е готова, я покрийте с алуминиево фолио и оставете в изключената фурна за около 10 минути. Сервирайте и гарнирайте с разтопено масло и шарена сол по желание!

Можете да следите "Кулинарна работилница" и да се наслаждавате на още много рецепти в кулинарните групи във Facebook - Кулинарна работилница и Домашна кухня! 

Ако харесвате страницата, станете й последовател оттук:facebook.com/kulinarnarabotilnica/ за още повече интересни рецепти! Ако тази кулинарна идея ви заинтригува, споделете я в своя социален профил, за да я видят повече хора!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да коментирате тази публикация:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...