20 юни 2018 г.

Сладко от бели череши

За рецептата:

Сладко от бели череши
     Обичате ли сладко от бели череши? За много от нас то е умилителен спомен от нашите баби и прекрасните домашни сладка, които са приготвяли те. Белите череши не се срещат толкова често в търговската мрежа, както ярките по цвят и присъствие червени череши, но и в двата случая сезонът на този плод е натъжаващо кратък. Сладкото от бели череши е рецепта от богатата традиционна българска кухня и е незаменима част от българските традиции за приготвяне на зимнина, които са съхранени и до днес. Видите ли бели череши, не ги пропускайте! Направете си сладко! 

Към рецептата:

Сладко от бели череши

 Приготвяне
90 мин

Време за готвене
Общо време
Автор: Кулинарна работилница
Порции: 8-10

Необходими продукти:
4 кг бели череши
2 кг захар
1 ч. л. прясно изцеден лимонов сок
1/2 или 2/3 ч. ч. вода

     Измийте и почистете черешите от костилките. Всъщност, това е най-уморителната част от рецептата, защото отнема време. Знаейки към какво се стремим обаче, това не може да ни спре. Можете да редуцирате времето за обезкостяване, като си набавите уред за премахване на костилки.
Сладко от бели череши - рецепта
     След като сте готови, прехвърлете черешите в дълбока тава. Изсипете половината от захарта върху тях, ако смятате да ги оставите да престоят за една нощ, или цялата захар, ако ги оставите за няколко часа, но ще приготвяте сладкото на същия ден. И в двата случая черешите ще отделят доста от своя сок, а добавянето на вода може да е минимално.
     Сложете черешите на умерен огън. Ако тавата, в която са били, е достатъчно дълбока, варете ги направо в нея. В противен случай, варете в дълбока тенджера.
     Намалете температурата и варете сладкото от череши на тих огън за около 120 минути. 10 минути след завирането сложете при тях и прясно изцедения лимонов сок. В много рецепти се използва лимонтузу и често ще видите, че се слага накрая, но тук лимоновият сок се слага в началото на термичната обработка, за да запази цвета на черешите ярък през цялото време, докато станат готови.
     По време на варенето на сладкото задължително отстранявайте образуващата се пяна. Разбърквайте периодично, но не много често. Ще разберете дали сладкото е готово, когато направите опит с капка от него върху чиния. Ако тя се разтича бавно и оставя следа, сладкото е напълно готово. Не е необходимо да изчаквате видимото му сгъстяване, защото то ще се сгъсти, когато изстине напълно. Ориентирайте и по цвета на черешите - те трябва да са ярки, блестящи и нежно прозрачни като скъпоценни камъчета.
     Налейте готовото сладко в измити и сухи бурканчета, затворете ги добре и обърнете с капачетата надолу. Горещото сладко в тях ще ги запечата добре. Ето защо, сладката по принцип не се нуждаят от стерелизиране. Вече сте готови с прекрасното сладко от бели череши! Насладете му се, гарнирайки палачинки или различни сладкиши с него.

Можете да следите "Кулинарна работилница" и да се наслаждавате на още много рецепти в кулинарните групи във Facebook - Кулинарна работилница и Домашна кухня! 

Ако харесвате страницата, станете й последовател оттук:facebook.com/kulinarnarabotilnica/ за още повече интересни рецепти! Ако тази кулинарна идея ви заинтригува, споделете я в своя социален профил, за да я видят повече хора!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да коментирате тази публикация:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...