4 ноември 2017 г.

Варено жито за помен с бисквити и цветен локум

За рецептата:

Варено жито за помен с бисквити и цветен локум     Вареното жито е традиционен символ, с който отдаваме почит към хората, които вече не са сред нас, на малките и големи задушници през годината или на личните семейни панахиди. Рецептата за варено жито за помен с бисквити и цветен локум е един от многото начини да приготвите варено жито за задушница.
В различните рецепти към житото могат да се прибавят сушени плодове, ядки, лимонови и портокалови корички, различни ароматни есенции и др.
     Архангелова задушница, наричана още Рангелова или мъжка задушница, е една от трите най-големи задушници, отбелязвани от Православната църква, като тя винаги е в съботата преди празника на Св. Архангел Михаил - 8 ноември. На този ден се приготвят още месни ястия, пити и погачи, дребни домашни сладки, кексове и сладкиши. На масата или в раздавката задължително присъстват също плодове и вино.

Към рецептата:

Варено жито за помен с бисквити и цветен локум

 Приготвяне


Време за готвене
Общо време
Рецепта за варено жито с бисквитиАвтор: Кулинарна работилница
Порции:6-8 

Необходими продукти:
250 г грухана пшеница
щипка сол
150 г чаени бисквити
1/2 опаковка цветен локум
1 ч. л. настъргана лимонова кора
100 г пудра захар
пудра захар за поръсване


     Почистете, измийте и сварете житото в дълбока тенджера с вода и щипка сол. Варете около 30-40 минути или до разпукване на зърната, като внимавате да не го преварите. Щом е готово, отцедете много добре от излишната вода. Прехвърлете го в подходящ съд и добавете към него предварително начупените бисквити, нарязания на кубченца локум, лимоновата кора и пудрата захар. Разбъркайте и сервирайте в купички, като щедро поръсите с пудра захар.

Можете да следите "Кулинарна работилница" и да се наслаждавате на още много рецепти в кулинарните групи във Facebook - Кулинарна работилница и Домашна кухня! 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да коментирате тази публикация:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...