15 септември 2017 г.

Празнична питка за бебе Иван

За рецептата:

Празнична питка за бебе Иван     Той е Иван. Бебе Иван. Роди се на 14-ти септември, Кръстовден, сякаш за да изкрещи на света, че появата му е един от най-големите празници, които ще честваме отсега нататък. А тази питка е в негова чест! Рецепта, по-специална от всяка друга рецепта в "Кулинарна работилница"!
     След като вече втори ден малкото човече не излиза от мислите ми, почувствах, че имам нужда да приготвя една празнична питка, защото каква леля бих била, ако и аз не отпразнувам подобаващо неговата поява. Не случайно избрах за питката да използвам популярното памук тесто. Решението ми носи цялата позитивна символика, която можете да си представите, а именно - всичко да му върви леко и нежно като по памук, като памук да е животът му - щастлив, деликатен и бял във всичките му аспекти! Добре дошъл, бебчо!

Към рецептата:

Празнична питка за бебе Иван

 Приготвяне
Време за готвене
Общо време
Празнична питка за бебе Иван - рецептаАвтор: Кулинарна работилница
Порции: 8

Необходими продукти:
1/2 ч. ч. топло мляко
1/2 ч. ч. топла вода
1/2 ч. ч. растителна мазнина
2 1/2 с. л. захар
1/2 с. л. сол
10 г жива мая (4-5 г суха мая)
3 ч. ч. брашно
жълтък за намазване

Питка от памук тесто - рецепта     В подходящ съд разтворете маята в топлата вода заедно с 1 супена лъжица захар. Отделно пресейте брашното и прехвърлете половината от него в широк и дълбок съд. Оформете "кладенче" и в него излейте шупналата вече мая, топлото мляко, растителната мазнина, останалата захар и солта. Постепенно замесете меко и еластично тесто, като на етапи прибавяте от втората половина от брашното. Ако досега все още не сте месили памук тесто, то със сигурност ще ви стане любимо и ще го замесвате често, защото текстурата му е с наистина невероятна мекота.
     Готовото тесто можете да започнете да оформяте по желание. Когато приключите със структурирането на питката, я оставете да втаса на топло място за поне 30-40 минути, докато удвои обема си.
     Преди да сложите питката във фурната, намажете я с разбит с малко мляко жълтък. Печете в продължение на 40-50 минути във фурна на 170-180° С. 

Можете да следите "Кулинарна работилница" и да се наслаждавате на още много рецепти в кулинарните групи във Facebook - Кулинарна работилница и Домашна кухня!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да коментирате тази публикация:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...