10 септември 2017 г.

Парени камби с мед

За рецептата:

Парени камби с мед     Рецептата за парени камби с мед е една от 601 изпитани готварски рецепти от едноименната книга на Пенка Чолчева - име, останало завинаги в историята на журналистиката за дома и бита на българката. Автор на множество рецепти и практически съвети, събрани в книги, част от редакцията на "Вестник за жената" от 1921 до 1944 г., по-късно част от екипа на сп. "Жената днес", сп. "Лада", автор и съавтор на поредица готварски книги, издавани в България, Съветския съюз, Чехословакия и др. - това е само малка част от професионалния и творчески път на Пенка Чолчева.
     Нейните рецепти са характерни и много ценни със своята практичност, лекота на поднасяне и приготвяне на ястията, съобразени с вкусовите навици и изисквания на българина. Предстоящата поредица, в която ще ви представяме рецепти от Пенка Чолчева, със сигурност ще ви разкрие един много приятен кулинарен свят с интересни и вкусни идеи за домашното меню.
     Парени камби с мед е първата рецепта от нейното кулинарно творчество, с която продължаваме поредицата от рецепти за зимнина и консервиране.

Към рецептата:

Парени камби с мед

 Приготвяне
Време за готвене
Общо време
Автор: Кулинарна работилница
Порции: 3 буркана от 1.750 кг и 
Парени камби с мед - рецепта2 буркана от 680 г 

Необходими продукти:
6 кг здрави червени или бели камби
3 литра оцет
3 литра вода
1/2 литър олио
1/2 кг мед
5 кафени чашки сол
2-3 дафинови листа
15-20 зърна черен пипер

     Избираме 6 кг здрави червени или бели камби, измиваме ги, отрязваме им дръжките на 1 см от основата и ги надупчваме в областта на семето. Възваряваме саламура от 3 литра оцет, 3 литра вода, ½ литър олио, ½ кг мед, 5 кафени чашки сол, 2–3 дафинови листа, 15–20 зърна черен пипер. Пускаме по няколко камби наведнъж във врящата саламура, оставяме ги, докато възври наново саламурата, и изваждаме с цедка или решетеста лъжица.
Мариновани камби с мед
     След като изстинат напълно, нареждаме камбите в стъклени буркани или делвичка, заливаме ги с изстиналата саламура. В случай че саламурата не покрие камбите, възваряваме още при същото съотношение на вода, оцет и сол. Върху камбите слагаме кръгче от вишневи клончета или лозови пръчки. След 4–5 дни претакаме туршията 2–3 пъти през 3–4 дни.
Вместо с мед камбите можем да приготвим със захар, като смятаме по 1 бучка захар на камба.

По същия начин можем да приготвим парена туршия от пиперки капии.

*Рецептата е дословно цитирана от книгата "601 изпитани готварски рецепти" от Пенка Чолчева и изпълнена едно към едно. В случая, от маринатата остава не малко количество, което можете да използвате за маринована капия или маринована бяла шипка, например.

Можете да следите "Кулинарна работилница" и да се наслаждавате на още много рецепти в кулинарните групи във Facebook - Кулинарна работилница и Домашна кухня!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да коментирате тази публикация:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...