9 септември 2017 г.

Мекици от универсално тесто

Мекици от универсално тесто

За рецептата:

     Тази рецепта е за мекици от универсално тесто - изключителни за закуска и по всяко време в делничните и почивните дни. Приготвени от така популярното универсално тесто, тези мекици ще ви доставят неописуема вкусова наслада! Гарнирайте ги с любимо сладко, разтопен шоколад, сирене или просто така, както ги предпочитате. Каквото и да изберете, ще бъдете очаровани!

Към рецептата:

Мекици от универсално тесто

 Приготвяне
Време за готвене
Общо време
Автор: Нина Владимирова
Порции: 

Необходими продукти:
3 яйца
400 г кисело мляко
1 ч. л. сода
3 с. л. растителна мазнина
1 кубче жива мая (42 г)
250 мл прясно мляко
1 кг брашно (и малко повече от това)
1 с. л. захар
1 ч. л. сол


     Размийте маята в леко затоленото мляко. Добавете захарта и 2-3 с. л. брашно, разбъркайте, покрийте съда и оставете на топло да втаса.
     Отделно пресейте брашното в дълбок съд, направете "кладенче" и в него сложете леко разбитите яйца, олиото, предварително шупналото със содата кисело мляко и солта. Накрая сложете и втасалата мая, след което замесете меко тесто, което не лепне. Ако се налага, прибавете още малко брашно. Оставете тестото да втасва в подходящ съд, докато удвои обема си.
     От полученото тесто късайте малки топки, оформяйте като мекица и пържете на сгорещена маслена баня до златисто. Сервирайте мекиците топли, като ги гарнирате според индивидуалните си предпочитания.

*Останалото универсално тесто приберете в найлонова торбичка, намазана с олио, като изкарате въздуха й и здраво завържете краищата. По този начин тестото може да издържи в хладилник до една седмица, в която да го използвате за различни тестени изделия.

Можете да следите "Кулинарна работилница" и да се наслаждавате на още много рецепти в кулинарните групи във Facebook - Кулинарна работилница и Домашна кухня!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да коментирате тази публикация:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...