14 септември 2017 г.

Мармалад от сливи

За рецептата:

Мармалад от сливи
     Мармалад от сливи - още една стара, но златна рецепта от Пенка Чолчева, която ни идва като помощ в приготвянето на зимнина в домашни условия. Със сигурност много от вас пазят спомени за така популярния мармалад от сини сливи, който едно време бабите ни правеха и поставяха в калъпи или бурканчета, а след това той беше с такава гъстота, че можехме да го нарежем на парчета. Именно това е една такава автентична рецепта с неповторим и наситен вкус на сини сливи, с която можем да допълним любимите си десерти - кексове, сладкиши, пържени филийки, палачинки и всичко друго, което се роди в кулинарната ни фантазия.

Към рецептата:

Мармалад от сливи

 Приготвяне
Време за готвене
Общо време
Мармалад от сини сливи - рецептиАвтор: Кулинарна работилница
Порции: 6 бурканчета от ~230 г

Необходими продукти:
5 кг сини сливи
1 кг захар
ендрише, карамфил или канела за овкусяванеРецепта за мармалад от сини сливи     Вземаме добре узрели сини сливи, измиваме ги и изваждаме костилките. На 5 кг сливи слагаме 1 кг захар. Слагаме сливите в тава, заливаме ги с вода (едва да ги покрие) и варим до омекване; сваляме ги от огъня и след като се поохладят, ги протриваме през гивгир. Слагаме получената каша наново да се вари, като я бъркаме, да не загори. След около ½ час прибавяме захарта и 1 букетче ендрише, карамфил или канела. Варим мармалада, докато почне да прави трайна пътека до дъното на тавата. Още горещ го наливаме в пръстени или затоплени стъклени буркани, които държим 2–3 дни на слънце, докато мармаладът хване корица, след което завързваме с пергамент и прибираме.


*Рецептата е дословно цитирана от книгата "601 изпитани готварски рецепти" от Пенка Чолчева и изпълнена едно към едно. В случая, първият етап на печене е на около 200 градуса, а вторият етап - на 180 градуса.


Можете да следите "Кулинарна работилница" и да се наслаждавате на още много рецепти в кулинарните групи във Facebook - Кулинарна работилница и Домашна кухня!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да коментирате тази публикация:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...