24 юни 2017 г.

Клафути с череши и кайсии

За десерта:

Клафути с череши и кайсии     Неподправена класа с вълшебен плодов вкус - клафути с череши и кайсии. Независимо, че традиционното френско клафути се приготвя с череши, в кулинарията никак не са чужди и вариациите му с други плодове, като сини сливи, кайсии, боровинки и т. н. Настоящата рецепта за клафути с череши и кайсии прелива от сладка нежност, но както е обичайно за клафути, сладостта му идва не толкова от тестото, а от самите плодове, поради което за някои хора десертът би се сторил недостатъчно сладък, но за сметка на това трябва да отбележим, че е много по-здравословен. Клафути може да се приготвя както в сладкарска форма за печене, така и в отделни купички.

Към рецептата:

Клафути с череши и кайсии


 Приготвяне
15-20 мин 
Време за готвене
45 мин
Общо време
60-65 мин


Автор: Кулинарна работилница
Рецепта за клафути с череши и кайсииПорции: 8 

Необходими продукти:

1 1/2 ч. ч. череши с костилката
1 ч. ч. обезкостени кайсии (нарязани на половинки или четвъртинки)
3-4 с. л. филирани бадеми
3 яйца
2/3 ч. ч. захар
1/2 ч. ч. брашно
1/8 ч. л. сол
1 ч. ч. прясно мляко (пълномаслено)
1 ч. л. лимонова кора
2 ч. л. амарето или 3/4 ч. л. бадемов екстракт
1 ч. л. екстракт от ванилия
пудра захар за поръсване


     В купа разбийте заедно яйцата, захарта, лимоновата кора, брашното и солта, докато се получи еднородна смес. Накрая добавете млякото.
     Намажете с растителна мазнина купичките, в които ще печете клафути. Сложете в тях от черешите, обезкостените кайсии и филираните бадеми. Напълнете купичките с тестото за клафути и ги сложете в загрята фурна на 170° С. Печете за 45 минути, а след изваждане от фурната, оставете клафутито да изстива върху решетка. Поръсете с пудра захар и сервирайте.

Клафути с кайсии и череши - рецепта

Можете да следите "Кулинарна работилница" и да се наслаждавате на още много рецепти в кулинарните групи във Facebook - Кулинарна работилница и Домашна кухня!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да коментирате тази публикация:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...