10 април 2017 г.

Пълнозърнест хляб с орехи и семена

За рецептата:

Пълнозърнест хляб с орехи и семена     Очарователен на вид, вкусен и много здравословен, този пълнозърнест хляб с орехи и семена несъмнено ще ви накара да се влюбите в него. Тази любов ще бъде и от пръв поглед, и от първа хапка! Хрупкав отвън и с мека сърцевина. Това е хляб, създаден с любов и даващ любов! Не е трудно да направим менюто си наистина специално! 
     Един от забележителните акцентите в рецептата е използването на домашен квас, вместо прясна или инстантна мая. Скоро очаквайте подробна рецепта и упътвания за приготвянето на домашен квас, а сега вижте как да си приготвите този уникален пълнозърнест хляб:

Към рецептата: 

Пълнозърнест хляб с орехи и семена

 Приготвяне
Време за готвене
Общо време

Автор: Нина Владимирова
Рецепта за пълнозърнест хляб с орехи и семенаПорции: 4 хляба по 590 г

Необходими продукти:
1180 г пълнозърнесто брашно
920 г вода
236 г квас

23 г сол

*Наличието на кухненска везна е задължително, поради прецизното измерване на продуктите. Брашното, което използвах, е с високо съдържание на белтъци. Това също е задължително условие и за направата на добър квас.

Пълнозърнест хляб с орехи и семена - рецепта
     Първото замесване се прави само от вода, квас и брашно. Тестото се замесва и почива 30 мин. На второто замесване се слага солта и отново почива 30 мин. Следва трето замесване с почивка от 30 мин. При него добавих нарязани на ситно орехови ядки от около 10-15 ореха, малко ленено семе, маково семе и слънчогледови белени семки. След това се правят три премесвания през 30 мин. за опъване на глутена. Представляват разпъване на тестото и прегъване, наподобяващо сгъването на пощенски плик. Готовото тесто се прибира в купа, чиито стени са намазани с олио, покрива се с фолио или обикновена найлонова торбичка и се прибира в хладилник за 12 часа. Обработва се още студено и се оформят хлебчета с избрана форма и в зависимост от съда, в който ще се пекат.
Рецепта за пълнозърнест хляб с орехи

Правят се разрези с остър и тънък нож, моите бяха около 1 см дълбочина. Тук също можете да проявите индивидуалност и да ги направите по ваш избор. Оставят се на топло да втасват.  Ако има семена в тестото, това може да отнеме 3-4 часа. Без семена времето е по-малко. Аз го оставих във фурната, като включвах на 50 градуса през един час за няколко минути. Пекат се първоначално на 220-230 градуса за 15-20 мин., след това фурната се намалява на 180 и се пекат още 30 мин. Задължително с купичка вода или друг подходящ съд на дъното на фурната.

Препоръчано от нашата кухня:

     Ако сте почитатели на пълнозърнестия хляб, може би ще харесате и рецептата за пухкав хляб с много семена. В случай, че здравословното хранене е ваша лична потребност и искате да разберете как да поддържате правилния баланс в организма си, доставяйки си необходимите протеини, фибри и аминокиселини през целия ден, без значение от обстоятелствата, със сигурност статията за здравословно хранене на работното място ще ви бъде много полезна. 


Можете да следите "Кулинарна работилница" и да се наслаждавате на още много рецепти в кулинарната група във Facebook - Кулинарна работилница!


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да коментирате тази публикация:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...