12 април 2017 г.

Багети с домашен квас

За рецептата:

Багети с домашен квас     Багети с домашен квас - това е истинска класика от френската кухня! Всеки, който е имал честта да опита хляб или хлебни изделия, приготвени с квас, никога повече не гледа на хляба като на едно формално допълнение към менюто. 
Домашният квас е истинско богатство и никак не е случайно, че именно французите са оценили това преди толкова много столетия. Ароматът, който придава квасът на готовия хляб, е нещо неописуемо и усещането от вкусването му сякаш започва да говори в самите нас, разказвайки ни древни истории, връщайки ни понякога и в детството към спомените за хляба на нашите баби...
     Любопитното е, че в наши дни, дори да отидете във Франция и да се разходите из тесните квартални улички на Париж, осеяни с примамливи френски пекарни, не винаги може да ви се случи да попаднете на такава, в която се приготвят багети единствено с квас. Това, разбира се, не означава, че няма да се усмихвате блажено, докато си хапвате залък след залък. Точно така, в повечето френски пекарни квасът се смесва със стандартна промишлена мая и независимо от това, тестените изделия са все така вълшебно пухкави и много ароматни.
Багети с домашен квас - домашна рецепта
     Трябва да отбележим, че за приготвянето на домашни багети или "франзели", както до много скоро ги наричахме в България, важен фактор са ширината и дълбочината на фурната, която имаме у дома. Можете да ги направите по-тънки и по-дълги или както още се наричат ficelles или flûtes (в превод, струни и флейти), както и можете да разделите полученото тесто на шест части, за което обаче трябва да имате предвид, че ще печете багетите на два пъти, за да им дадете възможност за оптимална циркулация на въздуха между всяка отделна бройка по време на печене. Във всички случаи, не забравяйте едно важно френско правило за печенето на багети - времето за печене е равно на размера на всяка отделна багета. Ако багетите ви са с размер 20 см, съвършеното време за печене е 20 минути, а ако са 40 см, времето е съответно 40 минути.
     А сега се насладете на рецептата за тези великолепни домашни багети!

Към рецептата:

Багети с домашен квас

 Приготвяне
Време за готвене
Общо време

Автор: Нина Владимирова
Рецепта за багети с домашен квасПорции: 4

Необходими продукти:

550 г бяло брашно
200 мл квас
1,5 ч. л. сол
350 мл топла вода


     Това е оригиналната рецепта, която аз измених, защото не разполагах с цялото количество активен квас и сложих само половината. Реших да пробвам какво ще стане и с пакетче суха мая, като резултатът не закъсня. Получи се хубаво, еластично тесто, като не бива да ви притеснява това, че лепне. Можете да добавите още малко брашно, аз съм добавила някъде към 30 г в процеса на месене. Оставих да втасва 30 мин. Разделих на 4 части и върху набрашнен плот оформих всяко, като първо го натиснах леко до получаване на равномерна елипса. Завих я от едната страна на руло и леко с ръце оформих дължината на багетите, за да се съберат в тавата ми за печене. Тавата леко намазах с олио и поръсих с бяло и царевично брашно. С царевично брашно поръсих и отгоре самите багети. Втасват още 30 мин. Преди печенето се правят разрези и по желание можете да поръсите със семена и подправки по избор. Аз поръсих с микс от семена за хляб едната, втората със сух риган, третата с кимион на зърна, а четвъртата оставих натурална.
     Пекат се 10 минути на 220° С и още около 30 мин. на 180° С.

Препоръчано от нашата кухня:

     Ако обичате да приготвяте домашен хляб и ви доставя удоволствие да експериментирате с брашна и текстури, не пропускайте да опитате прекрасния пълнозърнест хляб с орехи и семена. Не по-малко впечатляващи са вкусните бирени хлебчета със зехтин и маслини или рецептата за хлебчета с аромат на чесън.

Можете да следите "Кулинарна работилница" и да се наслаждавате на още много рецепти в кулинарната група във Facebook - Кулинарна работилница!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да коментирате тази публикация:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...