5 март 2017 г.

Френски макарони с малини и черен шоколад

За десерта:

Френски макарони с малини и черен шоколад     Френски макарони с малини и черен шоколад - рецепта, преливаща от красота, изящество, нежност, вкус и ухание... Френските макарони са един от най-съвършените десерти от френската кухня, поради което световната им слава не е никак случайна. Можете да си ги приготвите, когато искате да се поглезите, но изключително ефектно ще е, ако ги направите акцент от специално парти или голям семеен празник. Поднасянето им би променило цялата атмосфера, но само в положителен смисъл.

Към рецептата:

Френски макарони с малини и черен шоколад

 Приготвяне
Време за готвене
Общо време

Автор: Ирина Андреева
Порции: 20 бр.
Рецепта за френски макарони с малини и черен шоколад

Необходими продукти:
60 г (около 2 бр.) белтъци 
50 г бадемово брашно (пресято поне 3 пъти преди меренето) 
115 г пудра захар (пресята 3 пъти) 
40 г кристална захар 
щипка сол 
червена сладкарска боя 
За пълнежа: 
100 мл сладкарска сметана 
100 г черен шоколад 
конфитюр от малини


     Измерете добре всички продукти. Белтъците отделете от жълтъците поне 3 дни преди приготвянето на макароните и оставете в хладилник в кутийка. Извадете преди приготвянето, за да станат на стайна температура. 
     Пресейте заедно пудрата захар и бадемовото брашно. В чиста и суха купа разбийте белтъците на пяна с щипка сол на средни обороти на миксера. Увеличете оборотите и постепенно, без да спирате, добавете малко по малко кристалната захар. 
     Разбийте, докато получите лъскави белтъци с не много твърди върхове. Добавете сладкарската боя и разбийте отново. Не прекалявайте, защото иначе макароните ще са много чупливи. Към разбитите белтъци започнете да добавяте на три пъти бадемовото брашно с пудрата захар, като бъркате със силиконова лопатка. 
     Бъркането става по метода наречен макаронаж или фолдинг. Загребвате смес и минавате с лопатката по стената на купата, завъртане и притискате сместа в средата към дъното и изтегляте към вас. Повторете няколко пъти, докато поемете всичкото брашно и сместа стане гладка. Трябва да се стича по бъркалката, но да е гъста. Не прекалявайте с бъркането, за да не спаднат прекалено белтъците. 
     Напълнете сместа в пош с кръгъл широк накрайник. Шприцовайте кръгчета с големината около 4 см. диаметър върху застлани с хартия за печене две големи плитки тави. Оставете разстояние между тях или използвайте специална силиконова подложка за макарони. Оставете да починат поне за час, докато хванат коричка отгоре и не лепнат при пипане. Времето зависи от влажността на помещението. 
   
Френски макарони с черен шоколад и малини
     Печете макароните в загрята фурна по средата за 15 минути на 150 градуса. Не затваряйте плътно вратичката, за да излиза влагата. Поставете дръжката на дървена лъжица за улеснение. Готовите макарони трябва да образуват поличка след печене или крачета, които не бива да са с диаметър по-голям от самата основа. Оставете да се охладят и отлепете внимателно от хартията. 
     Пригответе ганаша, като разтопите на водна баня шоколада и сметаната. Разбъркайте добре и оставете да се охлади. Изсипете в пош. Сортирайте макароните две по две еднакви по големина. На дъното на едната сложете в средата малко малинов конфитюр и щприцовайте ганаша по края на черупката. Слепете с втората. Така процедирате и с останалите. 
     Оставете в хладилник за 24 часа преди да ги хапнете, за да могат да омекнат и да поемат от крема. 


Тази рецепта участва в конкурс "Моите любими рецепти"


Можете да следите "Кулинарна работилница" и да се наслаждавате на още много рецепти в кулинарната група във Facebook - Кулинарна работилница!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да коментирате тази публикация:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...