15 февруари 2017 г.

Теменужена панакота в шоколадова прегръдка

За десерта:

Теменужена панакота в шоколадова прегръдкаТеменужена панакота в шоколадова прегръдка е за ценителите на нежните десерти. Това е десерт с присъствие, десерт от онези, които ни карат да се усмихваме при всяка хапка. Изключително стилното решение панакотата да е сгушена в сладка прегръдка от кошничка от бял шоколад прави това изкушение в много подходящо и за приготвяне в специални моменти и за специални хора.

Към рецептата:

Теменужена панакота в шоколадова прегръдка

 Приготвяне
Време за готвене
Общо време

Автор: Добринка Петкова
Порции: 4

Необходими продукти:
За панакотата:
300 мл сметана
200 мл прясно мляко
1 пликче бонбони теменужка
1 желатин
За теменуженото желе: 

1/2 пакетче теменужки (може и малко повече)
100 мл вода
1/2 желатин +100 мл вода
150 г разтопен бял шоколад за кошничките


      Първо се приготвят шоколадовите кошнички, като се намазват силиконови форми с разтопения шоколад. Оставят се да стегнат, пак се намазват и се връщат в хладилника, докато се приготви пълнежа. 
     Сметаната, млякото и бонбоните се слагат на котлона. Бъркайте, докато се разтопят, но не позволявайте да завира. Към сместа прибавете предварително накиснатия в малко студена вода желатин. Оставете да се охлади на стайна температура. 
     Пригответе желето, като разтопите бонбоните във водата (на котлона). Добавете предварително накиснатия желатин. Разбъркайте добре и оставете настрана. Извадете кошничките от хладилника, сипете до половината от сметановия пълнеж (трябва да е течен, но охладен). Сложете ги във фризера за десетина минути. След това сипете от теменуженото желе, пак във фризера за няколко минути. И накрая допълнете кошничките с течния крем. Върнете обратно във фризера за около 30 минути. След като стегне, освободете внимателно от силиконовите форми и сервирайте. Готовите кошнички съхранявайте в хладилника.

Тази рецепта участва в конкурс "Моите любими рецепти"
Можете да следите "Кулинарна работилница" и да се наслаждавате на още много рецепти в кулинарната група във Facebook - Кулинарна работилница!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да коментирате тази публикация:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...