19 февруари 2017 г.

Дзукото

За десерта:

Дзукото     Дзукото ( Zuccotto) е традиционен италиански десерт от района на Флоренция и Тоскана, приготвен за първи път от Бернардо Буонталенти на едно грандиозно празненство на фамилия Медичи. В оригиналната рецепта ядрото на този зашеметяващ десерт е от рикота, лимонови и портокалови корички, както и какао, но в наши дни можете да срещнете рецепти за дзукото, приготвени и със сладолед. Особеното при този десерт е стремежът към куполовидна форма, защото се смята, че в голяма степен той е вдъхновен от купола на Флорентинската катедрала. За други формата на сладкиша напомня за кардиналската тиара, а по отношение на наименованието му, което в превод от италиански е "малка тиква", разпространено е сладкишът да се поставя в съдове, имитиращи формата на тиква. Разбира се, щом става дума за италиански десерт, тук има и рикота, и ароматен ликьор, и традиционните бишкоти... А резултатът е нежен десерт с вкус, който ще помните дълго!

Към рецептата:

Дзукото

 Приготвяне
Време за готвене
Общо време

Автор: Искра Калчева
Рецепта за ДзукотоПорции: 8

Необходими продукти:
1 пакет бишкоти 
150 мл амарето или ром 
500 г сирене рикота 
1 шепа филирани бадеми 
80 г сушени плодове и корички 
80 г настърган шоколад 
1-2 с. л. какао + допълнително за поръсване 
4 с. л. пудра захар     Покриваме стените и дъното на средно голяма купа или малка тенджерка с опъковъчно фолио. 
     Бишкотите овкусяваме с ликьора амарето и подреждаме първо по дъното на купата  и след това по стените, наредени една до друга.
     В купа смесваме сиренето рикота, филираните бадеми, сушените плодове, нарязани на малки кубчета, и настъргания шоколад. Разбъркваме добре и половината от сместа изсипваме върху бишкотите. Отгоре нареждаме нов ред овкусени бишкоти.
     Към останалия крем добавяме какаото, разбъркваме добре и покриваме втория ред бишкоти с него. Завършваме с нов ред бишкоти. След това с помощта на фолиото завиваме края на сладкиша. Натискаме добре отгоре. Ако сладкишът има по-високи страни от бишкотите, ги свиваме. 
     Оставяме в хладилник за 24 часа, за да стегне добре. Преди да сервираме, обръщаме сладкиша и поръсваме обилно с какао.


Тази рецепта участва в конкурс "Моите любими рецепти"

Можете да следите "Кулинарна работилница" и да се наслаждавате на още много рецепти в кулинарната група във Facebook - Кулинарна работилница!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да коментирате тази публикация:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...