27 януари 2017 г.

Котлети "Софи"

За ястието:

Котлети "Софи"

     Рецептата за котлети "Софи" е оригинална и лесна за изпълнение рецепта с телешки пържоли от френската кухня, при която готовото ястие е изключително крехко, вкусно, ароматно и стилно. Може би малко хора знаят, че в своята "енциклопедия на руския живот" в романа "Евгений Онегин" Пушкин посвещава 20 строфи на театъра, 73 - на дамските крака, а на ястията и напитките в различните им проявления - цели 232! Какво е ял Евгений Онегин като второ ястие след ростбиф, пастет и сирене? Именно прословутите телешки котлети! Що се отнася до думата "котлет", тя е френска дума (cotelette), означаваща в превод "ребърце", тъй като в началото се е приготвял от свински или телешки ребърца с месо. С развитието на френската кухня се променя и смисловото значение на рецептите за котлет. А относно закачливото име "Софи", и до днес не е ясно откъде се появява то, но ястието е утвърдена класика, която просто трябва да опитате.

Към рецептата:

Котлети "Софи"

 Приготвяне
Време за готвене
Общо време
Рецепта за котлети "Софи"
Автор: Кулинарна работилница
Порции: 2

Необходими продукти:
2 тънки телешки пържоли (по около 150 г)
2 резена бекон
1 твърдо сварено яйце
200 мл готварска сметана
2 с. л. растителна мазнина
1 ч. л. масло
1 ч. л. лимонов сок
черен пипер
сол 
Рецепта за телешки пържоли "Софи"
     Начукайте телешките пържоли, поръсете ги с лимоновия сок и натъркайте с подправките. Върху всяка пържола поставете резен бекон, половинка от вареното яйце, след което навийте внимателно на руло и го фиксирайте с клечки или завържете с конец. Запържете котлетите в дълбок тиган в загрятата растителна мазнина за общо 10 минути, като ги обръщате от всички страни до образуването на златиста коричка. След това залейте с готварската сметана, овкусена с щипка сол и маслото, покрийте с капак и гответе на по-тих огън в продължение на 10-12 минути, обливайки отвреме на време месото със сметановия сос.
Телешки пържоли "Софи"
     Сервирайте котлетите, разрязани на две и поляти с остатъка от ароматния сметанов сос. Гарнирайте с картофено пюре и по желание с подходяща сезонна салата от свежи зеленчуци. Бон апети!

Можете да следите "Кулинарна работилница" и да се наслаждавате на още много рецепти в кулинарната група във Facebook - Кулинарна работилница!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да коментирате тази публикация:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...