13 януари 2017 г.

Тренировки и правилно хранене

Proteinovi hrani
     Често пъти, опитвайки се да намалят теглото си, повечето хора прибягват до усилени тренировки и правилно хранене, по отношение на което на първо място се отказват от консумацията на месо. Последното обаче е огромна грешка. Естествено, ако трябва да говорим за салами, колбаси или кренвирши, тяхното отказване би било дори полезно и е в реда на нещата, ако искаме да следваме всички съвети на специалистите по правилно хранене, но относно парче варено или печено бяло месо, каквото е пилешкото, или пък печено телешко, то тези продукти не трябва да бъдат елиминирани от режима ни на хранене. За да разберем защо всъщност трябва да консумираме протеини, особено паралелно с тренировки във фитнес залата, нека да се замислим и да си дадем сметка от какво се нуждае нашето тяло. А истината е, че усвояването на достатъчно количество протеини е от изключителна важност за почти всички процеси в тялото, защото нищо не може да замести техните свойства.

Функции на протеините  • Катализираща функция - задвижваща сила за метаболизма и енергията в тялото.
  • Транспортираща функция - например, еритроцитите (червените кръвни телца, които също са протеин) пренасят кислорода в кръвта, а белите кръвни телца отговарят за транспортирането на хормони, витамини и други вещества.
  • Защитна функция - протеините са отговорни за образуването на антитела, които се получават чрез прием на определени продукти и имат възможността да защитават тялото от бактерии и вируси. Ако сте със занижен имунитет, на първо място това е резултат от протеинов дефицит. Опитите да заздравите имунната си система с помощта на витамини и антиоксиданти вероятно ще дават незадоволителни резултати, именно защото в тези процеси е необходимо присъствието на протеини. (Вж. транспортиращата функция). 
  • Структурираща функция. Тялото ни се състои в огромна степен от протеини. Кожата, косата, ноктите, съединителната тъкан, кръвоносните съдове, мускулите - в основата на всичко това са протеините. 
     Това са само някои от най-важните функции, случващи се в тялото ни с помощта на протеините, но на практика те са много повече. Къде са протеините? Естествено, основният източник на протеини за тялото ни са протеините, приемани с храната.
     Какво се случва, ако не приемаме протеини, в следствие на отказа ни от месо, риба, яйца и млечни продукти? Поради нуждата на организма от белтъчини, процесите, които се случват в тялото ни могат да ни заблудят, като си мислим, че отслабваме. Това обаче не е правилно хранене и здравословно отслабване, тъй като в действителност дефицитът на протеин започва да разгражда мускулната ни тъкан. В резултат на това, ние не просто губим рязко телесна маса, но и предизвикваме появата на понижен имунитет, преждевременно стареене, хормонални смущения.


Какво количество протеини трябва да консумираме?

     Изчисляването на количеството протеин, което трябва да се приема от човек на ден, е просто: то е 3,2 грама на килограм тегло, от които 55% е добре да са животински протеини. Любопитното е, че ако консумирате 300 гр. животински протеин (например, пилешка или телешка пържола), организмът усвоява само 100 грама протеин, докато ако приемате белтъка на кокоши яйца, процентът на усвоимост е 97%. Ако тренирате, в зависимост от честотата и интензивността на физическите упражнения, нуждата от протеин се увеличава. В този случай, стандартното количество протеин се умножава по определени коефициенти:


  • 1.4 - при умерени упражнения три пъти седмично
  • 1.6 - при ежедневни тренировки с умерена натовареност
  • 1.8 - при ежедневни интензивни упражнения
     Като финал на цялата полезна информация дотук, вижте една рецепта, която ще ви даде добро количество протеини и в същото време е диетична.

Телешки пепър стек
                                                    
Необходими продукти:
Телешки пепър стекоколо 1 кг. телешко контра филе
смлян черен пипер на вкус

2 с. л. едро смлян микс от зърна черен и бял пипер

1 с. л. сос Уорчестър

2 с. л. растителна мазнина
сол
Вижте цялата рецепта тук>>


Е, готови ли сте да започнете своето правилно хранене?

Автор: Ивана Иванова, Кулинарна работилница

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да коментирате тази публикация:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...