26 януари 2017 г.

Топ 5 на най-вредните и Топ 5 на най-полезните храни

     Топ 5 на най-вредните и Топ 5 на най-полезните храни - класация, която би представлявала интерес за повечето хора, които имат желание да живеят и да се хранят здравословно. Независимо дали искате да промените начина си на хранене към по-добро у дома, или искате здравословно хранене на работното място, списъците с вредни и полезни храни ще ви помогнат в пътя към целта ви. За начало, да започнем с топ 5 на най-вредните храни, които е добре да бъдат избягвани в максимална степен, дори и да не сте на специален диетичен режим.

Топ 5 на най-вредните храни 

  Топ 5 на най-вредните и топ 5 на най-полезните храни
 1. На върха на класацията за най-вредни храни са дъвчащи бонбони, бонбони, шоколади и различни сладкиши, предлагани в търговската мрежа. В тези примери налице е почти целият спектър от рискови за здравето фактори - огромно количество захар, комбинирано със сериозна част химични добавки (бои, сгъстители, консерванти, стабилизатори, аромати) и вредни мазнини.
 2. Почти на същото ниво в класацията и наистина много вредни са газираните напитки. На първо място, да отбележим, че в една малка бутилка газирана напитка има поне 4-5 супени лъжици захар, както и значителен химичен състав. Още повече, да не забравяме за газираността, която предизвиква киселини, подуване на корема и ред други състояния на дискомфорт. В това число, междудругото, влиза и газираната минерална вода.
 3. На трето място във вредната класация можем да поставим така любимите ни салами и колбаси. Те са с огромно количество скрити мазнини, сол и консерванти. Много често в състава на подобни продукти може да се намери генетично модифицирана соя. Да не говорим за оцветителите и съмнителните овкусители. Само за справка: варено месо, без фалшиви и опасни подобрители в него, може да е с трайност до 4 дни.
 4. На четвърто място в класацията се нареждат майонезата и други подобни, индустриално произведени сосове. Всички те са еднакво вредни по отношение на химичен състав и прекомерно количество мазнини. Ако наистина искате майонеза, например, пригответе си я сами, тъй като поне ще бъдете убедени в точните съставки. Въпреки това, категорично не използвайте майонеза в огромни количества, както в много рецепти за салати или домашни сосове. Не забравяйте, че тя е вредна! Допустимо е да овкусите порцията си зеленчукова салата с чаена лъжица майонеза, но се постарайте да го правите рядко.
 5. Номер 5 от петте най-вредни храни съвсем заслужено са всички продукти за бързо приготвяне. В този опасен списък влизат инстантното картофено пюре, инстантните юфка, спагети, супи в сашета, кулинарни добавки в опаковки от рода "Крилца в меден сос", "Винен кебап", "Пържоли с гъбен сос", инстантни десерти и други подобни. Тук дори няма смисъл да бъде изброяван вредният им състав, защото той е безспорен. Обърнете внимание, че в почти всички продукти от този тип има палмово масло, а то наистина е изключително вредно, особено за сърцето. Излишно е да отбелязваме и наличието на натриев глутамат в солените варианти от тази група, защото той е доминираща съставка в тях.
     А сега да поговорим за хубавата страна на класацията. Тук степенуването на хранителните продукти е много по-трудно, защото качествените храни са наистина много.

Топ 5 на най-полезните храни

  Класация на най-вредните и на най-полезните храни
 1. На първо място поставяме пресните плодове и зеленчуци. В тях има витамини, фибри и различни минерали. Според много специалисти по храненето, един възрастен трябва да приема около 500 гр. пресни плодове и зеленчуци на ден, като разбира се, и тук има някои детайли: не е препоръчително да изядете 300 гр. грозде, например, тъй като то е с високи стойности на фруктова захар. И все пак, гроздето е по-добрият вариант от бонбоните.
 2. Второ място в класацията за най-полезни храни е за млечните продукти, тъй като те са важен източник на калций. Но не допускайте грешката да купувате само нискомаслени млечни продукти. Както и прекалената масленост, така и почти липсата на такава пречат на калция да бъде усвоен от организма. Ето защо, избирайте продукти с умерена степен на масленост.
  Сьомга - една от най-полезните риби
 3. Трето място - рибата! Особено полезни са сьомга, херинга и сардини, като разбира се, не говорим за консерви или осолена херинга. Рибата съдържа витамин В, фосфор, белтъчини, селен и омега-3 мазнини. И като споменахме омега-3 мазнините, силна концентрация от тях има в орехите и лененото семе. Вижте още за лечебният ефект на лененото семе.
 4. Четвъртото място в полезния списък храни е напълно заслужено и то е за бобовите храни - боб, леща, грах. Те дават на организма изключително много полезни вещества: целулоза, белтъчини, витамин В6, соли на фолиевата киселина, манган, мед, желязо, магнезий, фосфор, калий, тиамин, калций, цинк. Има само едно важно уточнение в случая, а то е, че ако страдате от мигрена, прекаленият прием на бобови храни може да предизвика изостряне на атаките при това състояние.
 5. И накрая, петото място е отредено за гъбите. Те са великолепен имуностимулатор, съдържат много белтъчини и фибри, различни микроелементи, както и витамини B, C, и D. Не случайно те са пълноценен заместител на месото за хора, които са постещи или вегетарианци. 
Автор: Ивана Иванова, Кулинарна работилница

Снимки: charterforpassion.org, food-recipes.me

     Ако тази статия ви беше интересна и смятате, че ще е полезна и на други хора, споделете я в социалните мрежи. Ако искате още подобни публикации, имате въпроси, които ви вълнуват, или имате тема, за която искате да прочетете на "Кулинарна работилница", споделете го в коментар или в имейл до kulinarnarabotilnica@abv.bg.

Можете да следите "Кулинарна работилница" и да се наслаждавате на още много статии и рецепти в кулинарната група във Facebook - Кулинарна работилница!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да коментирате тази публикация:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...