25 януари 2017 г.

Полезни ли са супите

Полезни ли са супите
     Сякаш супите не са от най-предпочитаните рецепти за дневното меню у дома, но има древни разбирания, които препоръчват топлата супа, особено когато сме болни, а в такива моменти е логично и да се запитаме полезни ли са супите и наистина ли са толкова благотворни за здравето ни. Супите са неизменна част от всяка национална кухня и навсякъде по света ще намерите супи, които са традиционни само за конкретния регион и имат стотици години история зад себе си. Нека обаче да погледнем назад в историята, за да констатираме какво говорят фактите.

Защо е създадена супата

     Исторически погледнато, супите са измислени като средство за постигане на няколко цели: първо, най-често те са горещи и са били и продължават да бъдат затоплящо средство в студа. Второ, в миналото, когато това е бил много по-важен фактор, супата е можела да нахрани много повече хора, отколкото сухата храна. Това важи и в наши дни, разбира се. Относно ефекта на горещата супа, тя дава много по-бързо чувство за ситост, което от друга страна също изчезва по-бързо. Трето, супата е ястие, което спестява финансови средства, тъй като от по-малко продукти в малки количества може да се приготви нещо вкусно и достатъчно да нахрани едно голямо семейство, например. И все пак, полезни ли са супите? Може би колкото са предимствата на супите, толкова могат да са и недостатъците им. Убедете се сами.

Супата - полезна или не

За: В супите има много полезни фибри, които са в полза на перисталтиката и доброто храносмилане. Колкото повече зеленчуци, толкова повече фибри.

Против: Ако консумирате много сурови, печени или задушени зеленчуци, също ще получите достатъчно фибри, та дори и повече.

За: При някои проблеми със стомаха супите могат да бъдат от съществено значение. Например, при ниско Ph и недостатъчно образуване на стомашен сок, бульонът на супи, приготвени с пилешко или телешко месо, повишава киселинността и нормализира аномалиите в стомаха.

Против: При язва и гастрит месните супи, които са с повишена киселинност, са противопоказни.

За: Смята се, че пилешката супа облекчава по-лесно настинките, а рибените супи, които са богати на микроелементи, са лесно смилаеми.

Против: Гъбите, пилешкото месо, месните и рибните бульони са противопоказни за тези хора, които имат метаболитни нарушения, камъни в бъбреците или подагра. Ако имате такива проблеми, можете да се храните само със зеленчукови супи, но и от зеленчуците има изключения, които трябва да избягвате. Например, киселец и лапад.

За: Богатата супа, особено приготвена с пилешко месо, подобрява функционирането на кръвоносните съдове и сърцето.

Против: Както вече беше казано, месните супи не могат да са полезни за всеки. Ето защо, можем да подложим на съмнение ползите на месните супи за сърцето. Бульонът на всяка месна супа е богат на животински мазнини, а това е холестерол, за който е известно, че високата му степен в един организъм е рискова именно за сърцето.

За и против супите
За: Супата е богата на витамини, защото съставките от всички зеленчуци отиват само в нейния бульон.

Против: Ако супата не се приготвя по правилен начин (например, зеленчуците да се сложат във вряща вода или да се допусне част от супата да изкипи), повечето от витамините се разрушават. И още нещо - ако преди да сложите морковите в супата, сте ги пасирали, то тогава те ще се усвоят много по-добре и каротинът в тях ще влезе в чудесна и неразрушима симбиоза с мазнината.

     Като обобщение на казаното дотук, няма категоричен отговор нито как да приготвите перфектната супа, универсална за всеки човек, нито дали супите са само полезни или обратното, но в никакъв случай не ги изключвайте от менюто си.
     Ако искате да допълните нещо по темата, споделете вашия коментар или пишете на kulinarnarabotilnica@abv.bg. А ако просто искате ваша рецепта за супа или друго ястие да присъства на страницата на "Кулинарна работилница", пишете на горепосочения имейл за рубриката "В твоята кухня".

Автор: Ивана Иванова, Кулинарна работилница

Снимки: health.com, foodtolove.com.au

Можете да следите "Кулинарна работилница" и да се наслаждавате на още много статии и рецепти в кулинарната група във Facebook - Кулинарна работилница!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да коментирате тази публикация:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...