20 януари 2017 г.

Лечебният ефект на лененото семе

Лечебният ефект на лененото семе
     Лечебният ефект на лененото семе бил известен още за великия Авицена, който го е използвал, лекувайки с него пациентите си, които имали затруднено дишане и остра кашлица. В края на XIX век , като средство за лечение на пневмонии и хроничен бронхит, било започнато предписването именно на счукано ленено семе. Известно е, че лененото семе действа добре и при заболявания на храносмилателната система. За какво още помага лененото семе и как да го прилагате ефективно, вижте тук:

Лечебни свойства и приложение на лененото семе

За възпалено гърло
     Залейте 1 чаена лъжичка цели ленени семена с 250 мл. студена вода. Оставете ги да покиснат за 60 минути, след което ги прецедете. Налейте в термос получения чай и за да спрат опласванията ви, правете гаргара поне по 3-4 пъти на ден.
     Гаргара можете да правите и с билкови чайове от липа, мащерка или лайка.

Против запек
     При редовна консумация на ленено семе можете да се излекувате от хроничния запек. Действието му се дължи на това, че по време на храносмилателния процес то набъбва, в резултат на което се стимулира перисталтиката. Трябва да се има предвид също, че лененото семе има висока масленост, която действа с разхлабващ ефект. За да имате добри резултати, е добре всяка сутрин и вечер да вземате по 2 супени лъжици ленено семе с половин литър студена вода. А за да увеличите действието му, можете да смесите лененото семе с малко мед или захар. Друга алтернатива за решаването на проблеми с метаболизма е смесването на пшенични трици с ленено семе в съотношение 1:1, взети с много течност.

При камъни в пикочния мехур и при чернодробни заболявания
Лечебни свойства на лененото семе     Поставянето на топла торбичка с ленено семе върху долната част на корема трайно успокоява болката, предизвикана от камъни в пикочния мехур. За тази цел, напълнете една марлена торбичка с несчукано ленено семе и я поставете за 10 минути във вряща вода. Извадете я и оставете да поизстине. Увийте я в хавлиена кърпа и след това за 30 минути наложете с нея болното място. Торбичката с ленено семе е изпитано средство, ако имате и болезнена тежест в областта на черния дроб. Топлината, която действа в дълбочина, ще успокои подуването. Гореща торбичка с ленено семе помага също при зъбобол, ревматизъм, коремни болки.
     По-бързият начин да се възползвате от лечебните свойства на лененото семе е да си закупите качествени капсули с ленено масло, като по този начин това, което приемате, ще бъде в пъти по-концентрирано и с по-висок ефект върху различните заболявания. Капсули с ленено масло можете да намерите в аптеките.
     Не забравяйте и за чудесната роля на лененото семе в кулинарията - в салати, в печива, в здравословни шейкове. Ако обичате прясно изпечен домашен хляб, още сега можете да си приготвите рецептата за пухкав хляб с много семена.

Автор: Ивана Иванова, Кулинарна работилница

Снимки: stobovi.co.rs, nutritionsecrets.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да коментирате тази публикация:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...