19 януари 2017 г.

Какво да знаем, когато готвим карфиол

Какво да знаем, когато готвим карфиол
     Той се използва най-вече за приготвянето на зимнина, но какво да знаем, когато готвим с карфиол? Да, рецептите с карфиол могат да бъдат изключително вкусни и да очароват дори хората, които са скептични към готвенето на карфиол. Ето защо, трябва да ги опитате на всяка цена.
     Карфиолът (цветното зеле) има характерен, много приятен мек вкус, сварява се бързо и е нискокалоричен. Есента и зимата са сезоните на този зеленчук, който се отглежда заради месестите си съцветия, т. нар. "розички". Свикнали сме да го консумираме като част от любимите ни традиционни туршии, но още колко много са достойнствата му!
     И до ден днешен изследователите спорят коя е родината на карфиола. Някои смятат, че е Китай, други - Кипър, други са на мнение, че за първи път арабите са култивирали това растение.
     Маврите донесли цветното зеле в Испания през XII век, а испанците - в Италия през XIV век. До Англия то достигнало  през XVII век, а до Русия още по-късно - през XVIII век. В Британия първо го варили в мляко, но през XIX век станало модерно да се варят малките съцветия и да се поднасят по едно в чиния. Днес този стил отново е популярен - получава се страхотен ордьовър за специални случаи.

За какво е подходящ карфиолът?

     Както и да бъде приготвен - на пара, леко сварен или запечен на фурна със сос, карфиолът винаги е невероятна гарнитура. Ако първо се свари, а после се залее със сос от топено сирене или сметана и се поръси с галета, ще се получи чудесно засищащо ястие. Карфиолът много добре се съчетава с почти всички подправки и е подходящ за крем супа и зеленчукови запеканки - блюда, приготвяни на принципа на мусаката - със заливка от разбити яйца с прясно мляко. Препоръчително е да опитате карфиол огретен или леката рецепта за карфиол по белгийски. Карфиолът може да се използва и в зеленчукови супи, като добавка в месни супи, може да се пържи в тиган, да се смесва с белени слънчогледови семки в салата, както и да се поднася суров или леко сварен с други хрупкави зеленчуци. Той е прекрасна гарнитура към печено, пържено, варено или панирано птиче месо, телешко, свинско, кайма. Хранителната му стойност е 30 kKal на 100 грама.

Как да обработваме карфиола?

Киш със сирене, спанак и карфиол
* За да се отстранят насекомите от него, най-добре е да са остави за половин час в подсолена студена вода или във вода с разтворен оцет в нея.
* Желателно е преди варенето той да се начупи на съцветия или да се разреже на четири части.
* Карфиолът се вари до готовност, но ако се прекали с времето, се разварява. Добре е стеблото му да си остане плътно.
* Съцветията се варят 4-5 минути във вряща вода.
* Ако готвите цялата глава карфиол, съцветията ще се преварят, а стеблото ще остане прекалено твърдо.
* Малките кочанчета е по-добре да се варят цели. Трябва само да се отрежат твърдите листа и долната част на стъблото, карфиолът да се раздели на четири части и внимателно да се отстрани омекналата му част, за да се свари целият равномерно.
* За да се запазят колкото се може повече витамини, винаги поставяйте цветното зеле във вряща вода.
* За да не мирише прекалено силно при варенето, сложете във водата един дафинов лист.
* За да останат съцветията бели и след варенето, пуснете във водата парче лимон.

Автор: Ивана Иванова, Кулинарна работилница

Снимки: freshharvest.co, dishmaps.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да коментирате тази публикация:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...