14 декември 2016 г.

Трапезата на Бъдни вечер - любими рецепти за традиционни постни ястия


    
      Тази вечер е свята, специална и обединяваща. Всичко за историята на Бъдни вечер, можете да прочетете тук - Бъдни вечер - благословената вечеря. Най-важната част след горящия в камината бъдник, е святата трапеза, на която се подреждат изцяло постни ястия. В очакване на Коледа. В очакване на Рождество Христово.
     По стара традиция ястията трябва да са нечетен брой - най-малко 7. Другите варианти са те да бъдат 9 или 11. Откъде да започнем? От един от основните герои в тази вечер - обредният хляб. Както всичко останало, той трябва да е постен. Класиката в случая е постната содена питка с късметчета - паричка, бобено зърно, дървена клечка, копче и т. н.


Постна содена питка. Вижте рецептата тук >>

     Можете да приготвите содената питка и по рецептата за содени хлебчета със зехтин, като просто замените млякото в нея с топла вода.

Содени хлебчета със зехтин. Вижте рецептата тук >>
     Друг страхотен акцент в графа "хляб" би била и една страхотна постна питка с мая, като тази:




     Изключително типична за празничната трапеза в тази вечер е и сладката баница с тиква, популярна като тиквеник.


Традиционен тиквеник. Вижте рецептата тук >>

     Ако пък сте любители на сочните десерти, можете да приготвите един изкушаващ сиропиран тиквеник, който ще бъде в пълен унисон с традициите за празника.

Сиропиран тиквеник. Вижте рецептата тук >>

     Освен тиквеник в различните му вариации, можете да приготвите баница с булгур, празеник (баница с праз) или апетитен зелник (баница с плънка от кисело зеле).
     Вечерта на Бъдни вечер не би била същата без традиционните постни сарми от кисело зеле с класическа оризова плънка.



     Не по-малко вкусни могат да бъдат сармите от лозови листа. Емблематични в кулинарните ни традиции са Станимашките лозови сарми с мляно месо, но тъй като на Бъдни вечер всичко трябва да е постно, лозовите сарми с ориз и стафиди са един чудесен вариант.



     Ако обичате пълнени чушки, сушените червени чушки с плънка няма да разочароват кулинарните ви очаквания. Както при зелевите и лозовите сарми, можете да решите да ги напълните с ориз, булгур, боб, царевица и т. н. Изключително вкусни са сушените чушки в рецептата с боб и ориз!



     Не е за пренебрегване и рецептата за сушени чушки с ориз и царевица, която би била великолепна перла от низа от ястия на Бъдни вечер.



     На масата за Бъдни вечер можете да приготвите и ароматна постна боб яхния, а също и апетитен джуркан боб, който е великолепна разядка от пасиран варен боб с праз, моркови и подправки. За още по-големите любители на апетитни дипове и сосове, бихте могли да поднесете орехова паста с чесън, сол, оцет и зехтин. И накрая, но в никакъв случай на последно място, не забравяйте сладкия ошав. Този прекрасен компот от сушени плодове, грабващи с опияняващите си аромати, е задължителен завършек на традиционната вечеря на Бъдни вечер.

Ошав. Вижте рецептата тук >>

     С пожелание за светъл празник с цялото семейство около трапезата и една още по-светла и щастлива Коледа!
Можете да следите "Кулинарна работилница" и да се наслаждавате на още много рецепти в кулинарната група във Facebook - Кулинарна работилница!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да коментирате тази публикация:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...