3 май 2016 г.

Великденски терин с яйца и маслини
     Рецептите за терин могат да бъдат както зеленчукови или с различни меса и риба в соления си вариант, така и плодови със сметана, бишкоти и др. в сладкия си вариант. Най-общо казано, това е ястие с френски корени в правоъгълна или елипсовидна форма, за което типичното е да е на отделни слоеве продукти, създаващи едно цяло. Колкото повече цветове, толкова по-ефектно!
     Настоящата рецепта е особено подходяща за втория или третия ден на Великден, когато все още имаме налице значителен брой сварени яйца и искаме да ги оползотворим пълноценно. Този терин би бил интересна част от менюто след тежките великденски трапези, но и не само. Доверете му се като предястие или основно ястие. Вижте рецептата!

Необходими продукти:
17 твърдо сварени яйца
300 гр. обезкостени черни маслини
4-5 средно големи моркова
30 гр. желатин
110 мл. вода
сол
къри
зехтин
1 яйце
100 гр. кашкавал


     Почистете и сварете морковите. Охладете ги, пасирайте и ги овкусете с малко зехтин, къри и сол. Отделно пасирайте маслините, както и предварително разделените жълтъци и белтъци на 13 сварени яйца. С изключение на маслините, на които да добавите само малко сол, овкусете белтъчната и жълтъчна смес със зехтин и сол.
     Разтворете желатина в 110 мл. хладка вода и оставете да набъбне за няколко минути. След това го разпределете равномерно към четирите смеси. Покрийте продълговата и тясна тава с хартия за печене и започнете сглобяването на терина. Започнете с маслиновата паста, като я разпределите добре на дъното на съда, заглаждайки и притискайки, за да се получи равен слой. Продължете с пасираните или добре смачкани белтъци. Разпръснете небрежно няколко листенца свеж магданоз. Разположете останалите сварени яйца по дължина на малко разстояние едно от друго и притиснете в белтъчната смес, докато потънат наполовина. Покрийте ги със сместа от жълтъците, като отново притискате и заглаждате, докато получите равен слой. Завършете с предварително разбитите яйце и кашкавал.
     Загрейте фурната на 200° С. Напълнете подходяща тава с топла вода и сложете в нея тавата с терина, като я покриете в горната част с алуминиево готварско фолио. Печете ястието на водна баня за 25-30 минути, отстранете фолиото и оставете за още 5 минути. Извадете тавата от фурната и оставете да изстине добре, след което приберете формата с терина в хладилник за поне 5 часа.
     Сервирайте върху канапе от зелена салата или айсберг, като затоплите формата в гореща вода за кратко и внимателно я обърнете в продълговата чиния. Поднесете терина нарязан на филийки и гарнирайте по избор.
Можете да следите "Кулинарна работилница" и да се наслаждавате на още много рецепти в кулинарната група във Facebook - Кулинарна работилница!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да коментирате тази публикация:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...