16 май 2016 г.

Здравословно хранене на работното място


     Работа в офис. Това в голяма част от случаите означава дълги часове пред компютър, продължително взиране и сериозна концентрация върху ежедневни, често доста досадни задачи, превърнали всеки работен ден в еднотипен низ от събития, нередовно хранене през деня, късно прибиране у дома, ненавременна вечеря и т. н. За съжаление няма как да избягаме от работата си, имайки предвид, че тя ни обезпечава и ни кара да се чувстваме пълноценни за себе си и за семейството си, но независимо от всичко, има как да избягаме от лошите си навици на работното място. А един от най-лошите ни навици е неправилното хранене. Всъщност, давате ли си сметка какво влияние има то върху целия ви работен ден? Научно доказано е, че системното неправилно хранене може да доведе до лошо настроение, прекомерно тегло, усещане за слабост, дехидратация... И това са само няколко точки от един дълъг списък с последствия от неправилното хранене. Все пак, ако обстоятелствата ни принуждават да се храним зад бюрото си, нека го правим разумно. В този случай много инструктури и специалисти по здравословно хранене биха препоръчали да направим една много съществена промяна, а именно: да изберем храни, които ще ни заредят с енергия и добро настроение.

Как да започнем?

1. Заменете кафето с вода или билков чай.

Дехидратацията може да предизвика главоболие, слабост, виене на свят, чувство на умора. Докато употребявате достатъчно количество течности, наред с други неща, ще бъдете в кондиция и времето в офиса ще минава доста по-приятно.

2. Заменете сандвичите и бургерите от типа "Fast food" с ръжен хляб.

3. Ако пък не предпочитате хляба, заменете го със смес от ядки.

Ядките са източник на протеини и на незаменими аминокиселини за организма. Специалистите препоръчват смес от бразилски орехи, кашу и орехи.

4. Заменете дребните пакетирани сладкиши с авокадо.

Авокадото също е богато на протеини и съдържа вещества, спомагащи за намаляване на холестерола. Плодът, който сме взели, трябва да е свеж и не много мек на пипане. Разрежете го наполовина, извадете костилката и яжте месестата част, издълбавайки я с чаена лъжичка.

5. Заменете любимия плодов йогурт с истинско кисело мляко, обогатено с мюсли и биокултури.

Мюслите са богати на фибри и помагат за понижаване на холестерола. Те са от съществено значение за поддържане на енергийния баланс. Киселото мляко с биокултури е полезно за чревната флора и за имунната система.

С изключение на киселото мляко, всички останали продукти не изискват да бъдат съхранявани в хладилник, така че, лесно могат да бъдат съхранявани на работното място. Тъй като киселото мляко на стайна температура ще бъде годно за консумация до няколко часа, най-добре е да го хапнете на закуска.

     Ако пък разполагате с малко повече време, проучете възможностите за поръчване на храна чрез интернет. Важно е да се отбележи, че в повечето градове вече има солиден набор от ресторанти, предлагащи доставка на храна на посочен адрес, без излишни такси или при съвсем символични такива. Тази алтернатива често е обединена в общи електронни платформи, даващи възможност за поръчка само в няколко кратки стъпки, което спестява време, особено, когато сме на работа.
     Най-просто казано, търсете възможно най-естествени продукти и храни и не забравяйте, че здравословното хранене не изключва необходимостта от движение. Опитайте се да направите всичко възможно да изберете подходящ обяд, съпроводен с разходка в обедната почивка в близкия парк или просто някъде навън, а не на бюрото в офиса.

Автор: Ивана Иванова, Кулинарна работилница

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да коментирате тази публикация:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...