13 май 2016 г.

Защо черният шоколад е полезен?


     Само споменаването на думата "шоколад" предизвиква обилно слюноотделяне и моментално събужда вкусовите ни рецептори. Той е една от най-обичаните храни, но обикновено след вкусването на този сладък грях, повечето от нас започват да мислят за многото калории, съдържащи се в него, и как това ще се отрази на талията ни. Естествено, има и хора, които изобщо не се затормозяват с подобни мисли и в голяма степен заслужават аплодисменти. Какво ще кажете, ако разберете, че любимият ви шоколад е пълен с многобройни ползи за здравето. Независимо от този факт, не всички шоколади отговарят на тази характеристика. Много от тъмните шоколади съдържат много захар и мазнини, като по този начин доста успешно приличат на шоколад, който съдържа в себе си 70 процента или повече съдържание на какао.


     И все пак, нека да говорим за истинските тъмни шоколади, които всеки ценител би разпознал лесно по цената, а и не само. Кои са ползите на тъмния шоколад?

Антиоксиданти:

     Тъмните шоколади с високо съдържание на какао съдържат антиоксиданти като флаваноли, полифеноли, катехини и др. Това не е ли чудесна новина?

     Няма съмнение, че консумацията на плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни ще ви зареди с достатъчно антиоксиданти, но малко тъмен шоколад също не е излишен, още повече че ще ви накара да се чувствате спокойни и дори ще повдигне настроението ви. Доказано е, че нивата на антиоксиданти в какаото / тъмния шоколад  са сравними с плодове с високи нива на антиоксиданти, като боровинките и акай бери.

Ползи при сърдечно-съдови заболявания:

     Доказано е, че съдържанието на флаваноли в тъмния шоколад помага на кръвоносните съдове да се разширяват, като по този начин работи за понижаване на кръвното налягане и подобрява притока на кръв. Консумацията на тъмен шоколад може да намали образуването и задържането на тромбоцитите в кръвта, като по този начин се минимизира вероятността от формирането на кръвен съсирек.

Ползи при диабет:

     Флавоноидите в тъмния шоколад могат да помогнат за намаляването на инсулиновата резистентност, помагайки на клетките да си възвърнат способността да използват инсулина в организма по-ефективно. Тъмните шоколади с високо съдържание на какао също могат да имат по-нисък гликемичен индекс, така че, това да не доведе до големи пикове в нивата на кръвната захар.

Хранителни ползи:

     Знаете ли, че тъмният шоколад с високо съдържание на какао е питателен? Освен, че съдържа една значителна част от разтворими фибри, той също така съдържа важни минерали, в това число: желязо, магнезий, мед, манган, калий, фосфор, цинк, селен.


     Всичко това звучи добре, нали? Така че, какво чакате? Само не забравяйте, освен всичко останало, че ако планувате да си устроите личен празник в компанията на тъмен шоколад, консумирайте го в умерени количества.

Автор: Ивана Иванова, Кулинарна работилница

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да коментирате тази публикация:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...