17 май 2016 г.

Етикет: подготовка на празничен бюфет. Сервиране на предястияСервиране на студени предястия за празничната маса.


     Винаги предястията се подреждат на блок масата, преди пристигането на гостите.
     Салатите обикновено се сервират в голяма салатна купа, от която всеки взема с помощта на предоставена салатна лъжица или комплект от салатни прибори, поставяйки в собствената си чиния. Салатите могат да се поднесат и на малки порции върху листо от маруля, тънка филийка бял хляб, филийка шунка или друг мек колбас. Салатата може да бъде и под формата на пълнена чушка, краставица, домат, яйце, оформени като кошнички с плънка по избор. Приготвени по този начин, порциите се подреждат на голям поднос.

Предястия с месо

     Колбасите, по-специално сухите, трябва да бъдат нарязани колкото е възможно по-тънко и с лек наклон, подредени върху плато или плоча в права редица или в овална форма. Ако пространството на масата е по-малко, в едно плато можете да подредите различни видове колбаси, но без да ги смесвате. В едно подобно плато може да се сервира и тънко нарязана шунка.
     Варените колбаси и меса се поднасят нарязани на по-дебели резени. Ако са разпределени на отделни малки порции, може да бъдат гарнирани с няколко кубчета сотирани зеленчуци.

Предястия с риба

     Ястия, приготвени от риба, се поднасят на празничната маса в специални плата. Ако не го направите, визуалният резултат не само няма да е по етикет, но и няма да изглежда добре. Рибените предястия винаги се сервират в плата с тясна и овална форма. Пушените риби с бяло месо се нарязват на средно дебели парчета и се украсяват с шайби лимон. Пушените или осолени червени риби се поднасят на тънки филийки, гарнирани с лимон и билки. Малките пушени риби не са подходящи за празнична маса. Същото се отнася и за консервираните риби, чието сервиране би било проява на лош вкус.

Сирена и предястия със сирена

     Сиренето се поставя в овално плитко плато или върху специална мраморна плоча като цяло парче, от което са нарязани няколко тънки филийки. Ето защо, убедете се, че сте подсигурили нож и вилица за обслужването на гостите.

Предястия от морски дарове

     Стридите, поднесени под формата на пастет или на препечен хляб, се сервират задължително с индивидуални нож и вилица. Ако сервирате стридите на празничната маса в естествената им форма, то порцията (6 броя) се поставя върху плато с натрошен лед и се гарнира с лимони. Вилицата за стридата се поставя от дясната страна под остър ъгъл към платото. Към стридите могат да се поднесат масло, препечен хляб или черен хляб.
     Варен омар за празник се сервира на поднос. Към него задължително е необходимо да има налични прибори за риба (нож и вилица) и специална игла за омар, която се поставя под остър ъгъл спрямо ножа за риба.

Зеленчукови предястия

     Репички се сервират на плата за предястия. Отделно от това, празничната маса трябва да предлага сол и зехтин. Свежите краставици и домати, нарязани на филийки, се сервират върху овални плата или плочи. Те се поръсват със ситно нарязан лук или магданоз. Малките краставички могат да бъдат сервирани цели и консумирани с ръце. Доматите, стига размерът им да позволява, също могат да бъдат поднесени цели, декорирани с листенца магданоз. Ако пък искате да поднесете зеленчукова туршия, нарежете зеленчуците на продълговати филийки, подреждайки ги на плато или плоча.

Топли ястия и предястия

     Повечето топли предястия за празнична маса се сервират и консумират в съда, в който са били подготвени - в тиган, касерола, малки метални форми за печене и др., предоставяйки свободата всеки да слага от желаното в своята чиния. Ако сте приготвили топло предястие в тиган (паеля, например), поднесете го на празничната маса, като го покриете с хартия или фолио, за да запази топлината си за по-дълго време. На дръжките задължително трябва да се слагат специални хартиени накрайници, които да предпазят от нежелани изгаряния.
     Печени и задушени в сос миди за празничната трапеза се сервират със специални клещи и вилица. Вилицата се поставя в дясно под ъгъл към конкретното плато, а клещите в ляво.
     Към касеролата (малка тенджерка с дълга дръжка), в която сте приготвили топло предястие в сос, се поднася кафеена или чаена лъжица.
     Към малките метални форми с готово топло ястие/предястие, представляващи отделна порция, празничният етикет изисква да бъдат поднесени нож (вдясно) и вилица (вляво).

Сосове и добавки

     Сосовете за празничната маса винаги се сервират в сосиери или купички. Ако съдът има издължена част за наливането на соса, то той се излива по този начин, а ако не, трябва да се приложи малък черпак за сос, десертна или чаена лъжица.
     Хлябът за празника се нарязва на тънки идентични филийки, които се подреждат в подходящо плато под формата на ниски "кули" (от 3-4 филийки) или в редица на пирамидален принцип. Платата с хляб могат да бъдат на масата, ако има място. Ако такова няма, те се сервират в близост на сервизна количка или странична масичка.

Автор: Ивана Иванова, Кулинарна работилница

Снимки: lavoztelecinco.foroactivo.com, interior.sevenquilts.com, jennysteffens.blogspot.bg, casaguadalajara.com, groupin.pk

Можете да следите "Кулинарна работилница" и да се наслаждавате на още много статии и рецепти в кулинарните групи във Facebook - Кулинарна работилница и Домашна кухня! 

Ако харесвате страницата, станете й последовател оттук:facebook.com/kulinarnarabotilnica/ за още повече интересни факти от света на кулинарията! Ако тази статия ви заинтригува, споделете я в своя социален профил, за да я видят повече хора!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да коментирате тази публикация:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...