29 март 2015 г.

Великденското настроние идва с детайлите. 20 идеи за великденска декорация

     Великден е един от най-красивите християнски празници. Подобно на Коледа, цялото семейство е заедно у дома и се радва на няколко ваканционни дни. Атмосферата на празника е силно емоционална и всички се обединяват около старите традиции, каквито са месенето на козунак, боядисването на яйца и подготовката на тържествена трапеза. 
     А как да направим Великден още по-специален? Как да изненадаме своето семейство и приятелите си, подчертавайки празничното настроение в трите дни на Великден? Отговорите на тези въпроси са съвсем прости, но и изискващи търпение. Истината е, че великденското настроение идва с детайлите и добре подготвената украса. Ето защо, нито една от следващите предложени идеи няма да ви е излишна.

15 март 2015 г.

Пилешка яхния

     
     Яхнията е едно от най-емблематичните български ястия, пленявайки с невероятен вкус, букет от съставки, апетитна и плътна текстура и изключително питателни свойства. Независимо дали е с месо или не, присъствието й на българската традиционна трапеза е незаменимо. Настоящото предложение е за класическа яхния с пилешко месо, много лук, моркови и домати, заключени в стандартен гъст сос в оранжево-червен оттенък.

10 март 2015 г.

Лесни ореховки


     Тази рецепта носи асоциации от детството на повечето от нас. Кой не е опитвал ореховки? Кой не обича ореховки? И в случая патосът не е излишен, тъй като тези прекрасни сладки изкушения, създадени от снежна белтъчна глазура и смлени орехови ядки, са наистина едни от най-обичаните и предпочитани за приготвяне сладки и в делници, и в празници. Ако все пак сте от хората, които не са ги опитвали, на всяка цена отделете от времето си, за да ги приготвите и да се насладите на тази ароматна и омагьосващо хрупкава сладост с дъх на орехи. Подарете си ги към чашата сутрешно или следобедно кафе и се убедете колко усмихващо ще ви подействат.

9 март 2015 г.

Сирене по шопски


     Бялото саламурено сирене е един от ключовите и много ценни продукти в българските кулинарни традиции. Според исторически сведения, конниците на хан Аспарух пренасяли мляко в кожените си мехове и докато препускали с конете си на дълги разстояния, млякото се превръщало в сирене... Всички знаем годините, когато е властвал първият български хан, но трябва да признаем, колкото и да не ни се иска, съвсем не изглежда да сме пионери в добиването на този млечен продукт. 
      Каквито и да са историческите факти, настоящата рецепта няма да е повод да се задълбочаваме в тях, тъй като сама по себе си тя е парче история. Парче история и плод на дългогодишни традиции в българската национална кухня. Най-прекрасното е, че това може би е не само една от най-вкусните родни рецепти, но и най-бърза и лесна за изпълнение. А каква по-добра формула след един дълъг и изпълнен със задачи ден, когато искаме да приготвим нещо "бързо", но и вкусовите му достойнства да са на добро ниво - нещо, което нашите любими хора със сигурност заслужават! Припомнете си този невероятно лесен кулинарен шедьовър!

8 март 2015 г.

Руло от свинска плешка с пресен чесън и кашкавал в зелеви листа


     Това е нещо като интерпретация на така популярната и вкусна рецепта за пържоли в зелев лист. Разликата е, че в листа от кисело зеле не се увиват отделно нарязани пържоли, а цялото парче свинска плешка. За да е по ефектна цялостната визия на рецептата, месото е завито на руло, овкусено с подправки, пресен чесън и кашкавал. Тази забулена плешка е страхотна идея за семеен обяд или вечеря през уикендите, както и за трапезата на всеки празник. Искате я в менюто си? Тогава започнете с четенето на рецептата! Насладете й се, преди зимата да е свършила!

7 март 2015 г.

Телешко "Порчини"


     Всъщност, "порчини" е италианското наименование за прекрасните гъби манатарки, смятани за изключително класен деликатес, назависимо дали се приготвят в прясно или сушено състояние. Наричана още "царска", манатарката се счита за най-вкусната гъба и това съвсем не е заблуда. Именно омагьосващият й вкус я прави гвоздей в имената на световно известни италиански рецепти, като телешко порчини, ризото порчини, спагети порчини, пица порчини. Настоящото вкусно предизвикателство ще ви потопи в чудесна симбиоза от крехко телешко на тиган със сос "Демиглас", допълнено с пленяващ огретен от картофи и ябълки, пюре от целина и задушени манатарки. Където и да отидете, тази рецепта е популярна като "Телешко порчини" или "Медальони порчини", а божественият й вкус е гарантиран!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...