8 декември 2015 г.

Постна питка "Коледно очакване"


     Седмици преди Коледа и посрещането на Новата година, от всички посоки на ежедневието ни започва да ни заобикаля и завладява празничната еуфория, идваща с къпещия се с блясък град, украсените с играчки и герлянди високи елхи, изобилието от предмети и аксесоари в търговската мрежа с акценти в златно, сребърно, блестящо синьо и т. н., които сякаш весело ни намигват "Коледа е близо!"... И, да, Коледа наистина е близо, близо са онези блажени емоции, които ни събират с цялото ни семейство и всички, които обичаме. Емоции, които открито наричаме "щастие" и моменти, които не могат да бъдат заменени с нищо друго. За да всичко да е пълно и хармонично, всички ние имаме нужда от такова празнично меню, от което усмивките да греят още повече, а кулинарните ни идеи да се помнят дълго!
     Настоящото предложение е за постна питка, която би била чудесна част от менюто на Бъдни вечер - на прага преди Коледа! Опитайте я! Страхотна е!

Необходими продукти:
~500 гр. пшенично брашно
1 равна ч. л. сол
20 гр. жива мая (1/2 кубче)
350 мл. хладка вода
2/3 ч. л. захар
80 мл. растителна мазнина

     Разтворете маята в половината от количеството вода, като прибавите захарта и 1-2 непълни супени лъжици брашно. Разбъркайте добре до пълното разтваряне на продуктите и оставете на топло място, докато сместа шупне.
     В подходящ дълбок и широк съд пресейте брашното със солта, оформете "кладенче" в средата и излейте в него шупналата мая, растителната мазнина и останалото количество вода. Постепенно омесете тесто, което да е еластично и накрая да се отделя лесно от стените на съда. Покрийте с памучна кърпа и оставете тестото да втаса, като удвои обема си поне два пъти. Готовото тесто преместете върху набрашнена повърхност и започнете създаването на питката.
     Първоначално разточете тестото на правоъгълник и по дължина отрежете три ленти с дебелина около 1.5 см. Внимателно сплетете плитка от тях, която да разположите като кръг по стените на намазнена тавичка. От останалото тесто отрежете триъгълник и го поставете в центъра на тавата. С дебелата страна на ножа декорирайте триъгълника с линии така, че да наподобява елха. С помощта на метален резец изрежете форма "звезда" и я сложете на върха на елхата. Направете още няколко звезди от тесто и ги разположете небрежно из самата елха. Около нея може да оформите с резци още малки елхички, кръгли топчета и т. н. Върху самата плетеница, заобикаляща елхата, подредете няколко тестени пеперуди, звезди или други фигурки по избор. Печете в предварително затоплена фурна на 160`C, като внимавате  питката да не се препече. За да не се случи това, печете около 15 минути, след което вдигнете тавата на по-горно ниво на фурната и покрийте с алуминиево фолио, докато питката стане напълно готова.
Светла и щастлива Коледа!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да коментирате тази публикация:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...