12 декември 2015 г.

На закуска във Виена

Виенска закуска! Когато чуем този израз, в повечето от нас може би изникват десетки асоциации, рисуващи живописни картини в съзнанието ни с маси с нежни покривки, отрупани с виенски кифлички, малки пухкави хлебчета, купички с мюсли, богати фруктиери... Въобще, една топла и зареждаща атмосфера, която носи със себе си деликатна изисканост, но и толкова много простота...
     Всъщност, ако наистина имате разходка до Виена,  ще попаднете на десетки кафенета, предлагащи закуски от класически тип, но есенцията на модерната виенска закуска в действителност е низ от кулинарни преживявания и многопластово вкусово разнообразие. Ако отидете в чаената къща Haas & Haas, намираща се зад катедралата Свети Стефан, ще се насладите на меню от повече от 30 вида питателни и креативни закуски - от топъл френски тост до пухкава багета, а по отношение на ястията с яйца, ще се убедите в невероятно разнообразие от кулинарни идеи. На друго място пък - в Meierei im Stadtpark, закуската може да бъде сензационна. Яйцата тук се сервират с гъши дроб или гулаш. Изисканите вкусове могат да се насладят на прекрасна закуска в ранните сутрешни часове в Meinl am Graben, включваща шампанско със стриди или стек тартар.
     

В Hansen разнообразието от закуски с яйца е тотален хит - понякога приготвени с трюфели и сьомга, а понякога с масло от тиквено семе. Ако пък се изкушите да закусите в Ulrich, ще бъдете очаровани от хлябовете асорти, омлети и здравословни шейкове. Всички съставни части на закуската - от типа хляб до страничните ястия, могат да бъдат индивидуално комбинирани, за да задоволят личните изисквания за закуска на всички.

     Има и такива места, предлагащи специална закуска в края на седмицата, като обикновено те се състоят в неделя. Такъв вид запомняща се закуска ще Ви предложат в Gerstners Landhaus. Гамата от ястия, предлагани тук, е почти ненадмината.
     Отново на закуска в края на седмицата, но единствено в събота, ще ви поканят от Flying Breakfast с работеща кухня от 10:00 до 12:30. Яйца Бенедикт, яйца по флорентински, палачинки, домашно приготвени колбаси с боб и студено кафе, са едва няколко от апетитните акценти на това прекрасно място. В контраст с домашно приготвяните специалитети, менюто предлага и различни меса, печени на барбекю или пък сандвич със свинско месо или ребърца.

Снимки: www.wien.info

Автор: Ивана Иванова, Кулинарна работилница

Можете да следите "Кулинарна работилница" и да се наслаждавате на още много статии и рецепти в кулинарните групи във Facebook - Кулинарна работилница и Домашна кухня! Ако харесвате страницата, станете й последовател оттук:facebook.com/kulinarnarabotilnica/ за още повече интересни факти от света на кулинарията! Ако тази статия ви заинтригува, споделете я в своя социален профил, за да я видят повече хора!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да коментирате тази публикация:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...