21 декември 2015 г.

Как отбелязват Коледа по света


     Докато всички ние сме под стрес и стремглаво обикаляме магазините в търсене на подаръци за близките си, същото нещо се случва и с хората в САЩ, Англия, Италия и в още десетки страни, където до Коледа - най-светлият и важен празник в годината, остават броени дни. Какво ще кажете днес, на крачки от този прекрасен ден, да надникнем през ключалката и да отидем на виртуална обиколка до различни географски точки, за да разберем как празнуват Коледа там.

Австрия

В Австрия, германската провинция Бавария, а и в Унгария, главният герой на празника е не само добрият чудотворец Свети Николай, който е и техният вариант на Дядо Коледа, но и антагонистът Крампус. Външно той изглежда като зловещо същество: с рога, опашка и окован в затворнически вериги. Крампус поставя в чорапчетата на децата въглища, ако не са били послушни през годината. В голяма степен тази традиция е приемана като нещо отрицателно и е повод за дискусии "за" и "против" Крампус, но продължава да се спазва неотлъчно.
Интересното е, че Крампус е много по-стар от спътника си в тези празнични дни Свети Николай. Образът му идва от предхристиянските традиции. В историята му винаги е имало опити за забрани: от Католическата църква, от властите или защитниците на деца, но така или иначе, Крампус все още е там.

Англия

През Средновековието в Англия е имало традиция в навечерието на Коледа да бъде запалена една голяма камина с дърва, която да гори цялата нощ до сутринта, за да следващата година да бъде успешна. Вярвало се е, че ефектът на тази Коледна традиция ще бъде още по-голям, ако в камината е имало пепел от изгорялите дървени трупи от миналата Коледа.
В наши дни, разбира се, традицията се е видоизменила, тъй като не във всеки дом има камина. Като нейна алтернатива днес, в нощта на Бъдни вечер се запалва голяма свещ, която се оставя да гори до утрото на Коледа.
Известната американска филмова традиция, популярна с многото си коледни филми, в които често има сцени с целувки под имел, категорично е взела идеята от Великобритания. Британците са почитатели на това, да украсяват домовете си за Коледа с различни растения: имел и бръшлян, например, и това датира от столетия. Всички бихме се съгласили, че подобна декорация наистина внася много красота на празника, а е и повод за много целувки.

Германия

В Германия пък са специалисти по отношение на празничните дни в края на годината. Коледните суматоха и настроение започват с празнични панаири още в началото на месец ноември, на определена дата и определен час, за които се вярва, че носят положителна символика: 11.11 в 11:11 часа. Този период се нарича Advent - предколедни седмици. В четвъртата неделя преди Коледа, германците запалват първата свещ на традициония им коледен венец. Общо четири свещи в един венец и всяка следваща неделя се пали поредната.
Друг любопитен факт, свързан с традициите за Коледа в Германия, е това, че всички деца получават безплатно календари за месец декември, като всяка дата от месеца представлява малко джобче. Във всяко джобче има различни бонбони и сладкиши, така че, всеки ден всяко дете отваря по едно джобче, съответстващо на определената дата, и получава по едно сладко лакомство.
Освен на Коледа и Нова година, германските деца получават подаръци и на 6 декември - денят на Свети Николай. Все пак, това отново зависи дали детето е било послушно през годината, защото ако не е било, може да получи сухи клонки, вместо подарък.

Дания

В Дания освен общоприетият символ за Коледа - Дядо Коледа, се очакват и техните традиционни национални герои - елфите. Изключително популярен там е елфът Ниссе. Вярва се, че тези същества живеят на таванските помещения или в мазетата и всички са с червена шапка със сива подплата. Ако шапката се носи със сивата част навън, Ниссе ставал невидим.
След официалната вечеря на Коледа на масата се оставя една порция за най-важния елф - купа мляко с ориз и чаша бира. Ако това не бъде направено, очакват се неприятности, тъй като Ниссе можел да се ядоса, да стане невидим и да започне да прави всякакви пакости, включително да краде подаръците за Коледа.
В този ред на мисли, в Норвегия също оставят храна за Ниссе на Коледа, а имат и още една много забавна традиция - на Бъдни вечер норвежците скривали своите метли и точилки, за да вещиците да не могат да ги използват като средство за транспорт.

Италия

В Италия основните символи на Коледа са пресъздадените сцени от нощта на Рождество - раждането на Христос, например. Освен чрез статуи и различни фигури, сцените се пресъздават и от живи актьори. В същото време Италия е съхранила и някои езически традиции, каквато е паленето на голяма камина с дърва на Бъдни вечер, която трябва да изгори до Нова година. Ако няма камина в дома, се пали голяма свещ.
Интересното е, че тази традиция е свързана с езическото честване на зимното слънцестоене, но малко хора си спомнят за това.
Друг любопитен коледен символ в Италия са dzamponyary - музиканти, преоблечени като овчари, които се разхождат по улиците, пеят коледни песни и свирят на традиционни музикални инструменти.
Знаете ли, че основният герой на италианската Коледа не е Дядо Коледа? Всъщност, това е добрата вещица Бефана, която независимо че лети на метла и бихме я свързали с Баба Яга, тя не отвлича деца, не е изцапана със сажди и дори напротив - раздава подаръци в нощта на 5-ти януари.


САЩ

В САЩ, благодарение на потомци на европейски заселници, също има много коледни традиции. Корените им лесно могат да бъдат разпознати в Европа. Например, декорирането на къщата с имел и целувките под него са известната традиция, дошла от Англия, а украсяването на коледна елха - от Германия. Разбира се, като държава със своя индивидуалност, в САЩ има и много новосъздадени коледни традиции. Такава е и тази, при която всеки щат изпраща във Вашингтон по една коледна елха, в резултат на което в столицата се поставят основната елха на Америка, а около нея още 50 коледни дръвчета, колкото е броят на щатовете.
Поради големите си мащаби, различните щати са създали собствени традиции за празника. В южната част на САЩ празнуват много шумно и с фойерверки, вярвайки, че шумът е най-доброто предпазно средство срещу зли духове. Във Флорида пък украсяват палмовите дървета, вместо елхи. В Ню Орлиънс се обединяват за коледна процесия, водена от бик, а в Аляска децата обожават да пеят коледни песни. Обединяваща традиция за Коледа в САЩ е богатата декорация на къщите им - толкова бляскава и неповторима, че носи усещането за приказка.

А вие как обичате да празнувате Коледа?


Автор: Ивана Иванова, Кулинарна работилница

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да коментирате тази публикация:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...