17 декември 2015 г.

Етикет: съвети за сервиране на празничната маса на Коледа и Нова година


     В края на годината празниците идват и ни обгръщат с трепетна еуфория. Коледа и Нова година сами по себе си са синоним на това, да се съберем заедно със семейството и приятелите, които ценим. Ако имате намерение да организирате голям празник у дома, трябва да бъдете внимателни и да осигурите красива и празнична атмосфера, от която важна част заема празничната маса. В този смисъл, изборът на храна е толкова важен, колкото и етикетът на поднасянето й. Но това не е повод да се притеснявате, тъй като етикетът за сервиране в наши дни е много по-гъвкав, модернизиран и приятен за изпълнение.

1. Сервиране на блок маса (бюфет): универсална и практична идея.
Това е много добър вариант, особено, ако очаквате повече гости. В противен случай, дългото сядане на масата ще ви бъде почти невъзможно, тъй като ще ви се налага постоянно сервиране и отсервиране, а това само по себе си ще унищожи непринудеността на събитието. Опцията за блок маса с различни кулинарни изкушения ще донесе и усещане за комфорт на специалните ви гости, които свободно могат да изберат какво да сложат в чиниите си.

2. Как да подредим масата.
     Подредбата на масата е един от най-важните акценти на Коледа и в навечерието на Нова година. Изберете красива покривка, за предпочитане с изчистен дизайн. Един от най-добрите варианти е тя да е в бял цвят, но можете да внесете и повече празничен заряд с покривка в златисто или в наситено червено. Важно е масата да говори за празника, а за тази цел я декорирайте с предмети, носещи тематична символика. Например, свежи букети с цветя, между които да има елови клонки, керамични фигурки с коледни мотиви, подходящи салфетки или пръстени за салфетки с мотив "снежинка", "Дядо Коледа" и т. н. Все пак, не прекалявайте! Красотата на масата е в премерената й декорация. 
     
При сервиране тип
 "бюфет" нека празните
 плата за гостите да са
 поставени на масата,
 преди те да се насочат
 към нея, а позицията
 им да е в подходящ
 ъгъл на масата.
 Подредени една в
 друга, внимавайте чиниите да не надвишават 10 броя. Можете да имате
 и известен брой плата с готови хапки и сухи мезета, разположени по
 дължина в центъра на масата.
     Приборите също трябва да са подредени предварително, а при избора на менюто изберете ястия, при които да избегнете употребата на ножове. При този вид сервиране салфетките е допустимо да бъдат хартиени, още повече, че търговската мрежа по това време на годината предлага невероятно разнообразие от хартиени салфетки с всевъзможни празнични визии. Ако все пак държите на истински стилна подредба, заложете на текстилни салфетки. Като цяло, масата трябва да изглежда празнично и елегантно, защото въпреки, че около масата ще бъдете с близки и приятели, обстановката също е фактор, който ще влияе върху цялостното ви настроение. Можете да сервирате своето празнично меню по отделно на всичките си гости, а можете и да ги оставите те самите да участват в този процес, като избират храна според индивидуалните си вкусове. Но преди сервирането на различни ястия, следястия и десерти, имайте задачата да отсервирате вече използваните и ненужни чинии и прибори.


3. Съвети при сервиране.
  • Кърпата или салфетката трябва да бъде чиста и сгъната добре.
  • Ако сервирате супа, бистро консуме или бульон, не забравяйте подложната чиния. Това ще предотврати неволно капване от ястието върху покривката.
  • Когато наливате напитките, никога не пълнете чашите до ръба. Правилният етикет на сервиране на напитки е те да запълват 2/3 от обема на чашата.
  • Мръсните чинии и плата бързо се отстраняват от масата (в ляво), за да се освободи място за новите.
  • Когато приключите с храненето, можете да сервирате кафе на място или да поканите гостите в дневната. Не забравяйте да създадете хармоничен и елегантен интериор. В този случай, инвестирайте в цветни аранжировки и красиви фруктиери с плодове, създавайки усещането за по-весел и уютен дом.
Автор: Ивана Иванова, Кулинарна работилница
.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да коментирате тази публикация:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...