20 октомври 2015 г.

100 години кулинарно великолепие и традиционен вкус с Amarena Fabbri

     Страст, традиция и семеен живот: това са съставките на Amarena Fabbri, прекрасна и вкусна тайна семейна рецепта за консервиране на диви черешки в сироп, която произхожда от Емилия Романя, Италия, и в рамките на един век достига кулинарните култури по цял свят.
     Тази година марката празнува своите сто години. А какво по-вълнуващо от това, този повод да е причина да надникнем в историята й. Една история, започнала с един жест на любов от Дженаро Фабри към съпругата му Ракеле, и продължаваща и до днес.
     Всичко започва през 1905 г., когато Дженаро Фабри открива малък хранителен магазин, където като пристройка има и ферментационна изба, в която семейството започва да приготвя различни видове ликьори.
     Въпреки сериозния ентусиазъм, истинският успех идва след близо десетилетие, когато Дженаро решава да премести бизнеса в Болоня, където и до днес се намира централата на компанията. Точно там, точно преди 100 години, се ражда рецептата за консервирането на прочутите черни череши - наслада от вкусове за деца и възрастни. Невероятен и деликатно сладък деликатес! Декадентска, съблазняваща и пленяваща с вкус и аромат, Amarena Fabbri е нещо наистина неповторимо.
     По идея на Ракеле Буриани, съпругата на Дженаро, известната "Амарена с плодове" първоначално е предназначена само за месеците юни и юли. Въпреки времевото ограничение, рецептата на Ракеле бързо печели огромен успех. Славата на "Амарена с плодове" се дължи и на използването на фини керамични вази, които запазват в прекрасно състояние плодовете и техния сироп.
     Няма как историята на "Amarena Fabbri" да не се спре на известната ваза в бяло и синьо, с която винаги се характеризират дивите черни череши. Фактите разказват, че първата керамична ваза е поръчана от Дженаро Фабри като подарък за жена му, за да й благодари за създаването на тази нова рецепта с плодове и пленителен сироп.
     В следващите десетилетия много художници и хора в сферата на изкуството участват в реализирането на различни визии на керамичната ваза. Първите от тях, следващи линията на успеха на Amarena Fabbri, са дело на Рикардо Гати от Фаенца.
     Създаването на формата и украсата в голяма степен са продиктувани от китайското изкуство, известно в Италия от средата на 500 г. Като знак на любов на Дженаро към жена му Ракеле, елегантната бяла керамична ваза с флорално сини арабески скоро става универсален символ на "Amarena".
     Историята на Amarena Fabbri със сигурност не приключва дотук. След повече от един век в своя бранш, Fabbri 1905 се откроява с високо качество и използване на натурални продукти, като изцяло се фокусира върху удовлетворението на клиентите. За четири поколения фамилия Фабри успява да разбере нуждите на пазара, оценявайки и следвайки високата степен на качество и запазването на старите традиции.
     Днес компанията предлага изключително широка гама от продукти, приготвени с акцент върху високото качество. Fabbri е безспорен лидер със своите изключителни диви череши в сироп и ликьори с ароматни плодове. В допълнение, Fabbri е и водещ доставчик на хотели, ресторанти, барове и италиански компании за производство на сладолед. Марката е специализирана в продукти, предназначени за сладолед, различни сладкарски и захарни изделия и семифредо.
     Фокусирането върху качеството на продукцията и сътрудничеството с топ готвачи и сладкари по цял свят са основните елементи, които са позволили на Fabbri да се утвърди като лидер на пазара.
     Любопитно е, че през ноември 2014 г. Amarena Fabbri се появава на голям екран в комедията "Извинете, че съществувам" с Раул Бова и Паола Кортелези. Присъствието на Amarena Fabbri в този филм не е случайно – по-наблюдателните киномани може би знаят за появата на продукта и в комедиите "Втората ми сватбена нощ" на Пупи Авати и "Нищо общо" на Къртис Хенсън с участието на Камерън Диас и Тони Колет през 2005 г.
     За повече от век Fabbri 1905 има активен принос за развитието и утвърждаването на израза "Произведено в Италия" - асоциация за високо ниво на вкус и качество, като разпространява италианската традиция навсякъде по света. Компанията работи в 150 страни и има филиали в Германия, Франция, Северна и Южна Америка, а от тази година продуктите й са вече и в България.
     Официалното представяне на марката за българския пазар се състоя на 13 октомври в хотел "Маринела" в столицата, включвайки пресконференция, ВИП презентация и дегустация на италианските сиропи Fabbri. Акцент на събитието беше емблематичният продукт Amarena Fabbri - незаменим символ на компанията. Пред погледите на всички присъстващи Алесандро Катани, който е международен посланик на Fabbri, демонстрира приготвянето на емблематични коктейли с дивите череши Amarena Fabbri, а специален гост беше г-н Никола Фабри - четвърто поколение собственик на компанията. Сред официалните гости бяха Камелия Воче, Марина Кискинова, Ники Кънчев, Ути Бъчваров, Ваня Тошева, Мадлена Иванова, Розарио Бове, Павел Цветков, дизайнерите Теодора Спасова и Йоан Гълъбов, журналисти, клиенти на "Софсток" - официален представител на Fabbri за България, и много ценители на качествения италиански вкус.Снимки: it.amarena.fabbri1905.com , fabbrinorthamerica.com , bela.bg , kulinarnarabotilnica.com

Автор: Ивана Иванова, Кулинарна работилница

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да коментирате тази публикация:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...