29 май 2015 г.

Светът на храната / Копривата

Копривата е сред най-използваните билки и изключително предпочитани зеленчуци през пролетта. Тя е многогодишно тревисто растение с пълзящо разклонено коренище. Цялата е покрита с парливи власинки. На петте континента са известни над 500 нейни разновидности, прилагани в различни насоки.
     В народната медицина се използват листата, коренището и семето от копривата. Листата й се берат по време на цъфтежа - тя предварително се окосява и след като позавехне, те се обират. Използват се в прясно състояние или изсушени на сухо и проветриво място. Коренищата се събират рано на пролет, преди развитието на растенията /март/, или късно наесен /октомври/, а семето й се използва предимно за лечебни отвари.

     Типичното болезнено усещане от допира с назъбените и покрити с мъх листа на свежата коприва се случва, когато токсините, събрани в специфичния мъх, се докоснат до кожата. Всяко косъмче от жилещия мъх пронизва кожата и инжектира хистамин и ацетилхолин, причиняващи сърбеж и парене, които могат да продължат до 12 часа.

Какво съдържа копривата

     Копривените листа съдържат витамин К, С, В2, провитамин А, пантотенова киселина; гликозиди, мравчена киселина, дъбилни и белтъчни вещества, хистамин и др. В коренището й има скорбяла, дъбилни вещества, калциеви соли и др.

Лечебни свойства на копривата

     Спомага за общото тонизиране на организма. Действа противоревматично, подсилващо и кръвоспиращо. Прилага се при храносмилателни смущения, анемии, обилна менструация, хемороиди, диабет, при бъбречни заболявания, като диуретично средство, при хроничен бронхит. Широко е също приложението й в козметиката.
Любопитно
  • Някои видове коприва в Средна Азия са толкова парливи, че предизвикват тежки отравяния и смърт.
  • През ХVII - XVIII век в Западна Европа и особено в Шотландия копривата е популярна като влакнодайно растение, от което се произвеждат платове, близки по качество до ленените.
Как да използваме копривата в кухнята
    
От векове копривата е използвана и за хранителни цели. При процеса на готвене жилещите й свойства изчезват. Най-вкусни са младите листа на копривата, когато са по-малки и крехки. Те са основна съставка на ароматната супа от коприва, за която се твърди, че има обновително въздействие върху кръвта. Освен в супи, копривата се използва за направата на пухкави зеленчукови суфлета, различни видове песто, тонизиращи напитки и билкови чайове. А вие за какво друго използвате копривата?

Автор: Ивана Иванова
Снимка:  Kew.org
МОЖЕ БИ ЩЕ РАЗГЛЕДАТЕ ОЩЕ:

1 коментар:

  1. С тези постоянно изскачащи реклами във сайта ви е направо невъзможно да се прочете каквото и да е

    ОтговорИзтриване

Тук можете да коментирате тази публикация:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...