18 април 2015 г.

Шарлота с козунак, кокосов крем и конфитюр от ягоди

     Известната "студена" Шарлота е сладък шедьовър, създаден от един от най-популярните френски кулинари през ХІХ век - Мари-Антоан Карем. Най-общо казано, Шарлот а ла паризиен се приготвя с бишкоти, обгръщащи комбинация от бита сметана и Баварски крем, но от оригинала до днешния облик на десерта са се променили доста неща. Ето защо, вариациите на световно известната Шарлот могат да са както с различни пълнежи, сред които сладолед, плодове или желе, така и с различна от бишкоти основа. Настоящата рецепта е за приказно сладка Шарлота, приготвена с блатове от козунак, напоени с нескафе, покрити с ароматен кокосов крем и конфитюр от ягоди. Греховно е да не я опитате!Шарлота с козунак, кокосов крем и конфитюр от ягоди

Необходими  продукти:

~700 гр. стар козунак

½ ч. л. нескафе

360 гр. конфитюр от ягоди

За кокосовия крем:

500 мл. прясно мляко

2 жълтъка

120 гр. захар

80 гр. кокосови стърготини

40 гр. брашно

1 прахче ванилия

2 мл. ромова есенция

За поръсване:

тъмен шоколад, кокосови стърготини

 


     Кремът се приготвя като се разбиват жълтъците и захарта, след което към тях постепенно се прибавят млякото, брашното, ромовата есенция и кокосовите стърготини. Всичко се бърка на водна баня на умерен огън, докато се получи гъст крем. Отстранява се, за да изстине.
     Отделно се приготвя нескафе със 100 мл. вода и след като се охлади леко, с него се сиропират нарязаните парчета козунак с дебелина около 1 см.,предварително подредени във форма с подвижен ринг. Върху тях се излива половината от кокосовия крем, а след това отново се подрежда слой от козуначени парчета, напоени с нескафе. Шарлотата се покрива с остатъка от крема и се прибира в хладилник за 3-4 часа, за да стегне.
     След това време на водна баня се затопля ягодовият конфитюр, колкото да придобие по-течна консистенция. Топлият конфитюр се излива върху шарлотата и се заглажда с помощта на шпатула, а страничната част на десерта по желание може да се покрие с настъргън тъмен шоколад. Като финална стъпка, шарлотата се поръсва с кокосови стърготини, след което отново се слага в хладилник за 2-3 часа. Едва след това е готова за сервиране. Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да коментирате тази публикация:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...