9 март 2015 г.

Сирене по шопски


     Бялото саламурено сирене е един от ключовите и много ценни продукти в българските кулинарни традиции. Според исторически сведения, конниците на хан Аспарух пренасяли мляко в кожените си мехове и докато препускали с конете си на дълги разстояния, млякото се превръщало в сирене... Всички знаем годините, когато е властвал първият български хан, но трябва да признаем, колкото и да не ни се иска, съвсем не изглежда да сме пионери в добиването на този млечен продукт. 
      Каквито и да са историческите факти, настоящата рецепта няма да е повод да се задълбочаваме в тях, тъй като сама по себе си тя е парче история. Парче история и плод на дългогодишни традиции в българската национална кухня. Най-прекрасното е, че това може би е не само една от най-вкусните родни рецепти, но и най-бърза и лесна за изпълнение. А каква по-добра формула след един дълъг и изпълнен със задачи ден, когато искаме да приготвим нещо "бързо", но и вкусовите му достойнства да са на добро ниво - нещо, което нашите любими хора със сигурност заслужават! Припомнете си този невероятно лесен кулинарен шедьовър!


Сирене по шопски

Необходими  продукти:

1 глава кромид лук

200 гр. краве сирене

2 домата

50 гр. краве масло

1 ч. л. червен пипер

 
* Посочените продукти са за 2 порции
   
     Цялото гювече се намазва добре с растителна мазнина или масло. На дъното се слага кубче масло, а върху него лукът, който е нарязан на ситно. Следва плочка краве сирене с дебелина около 1 см, което се поръсва с фин слой червен пипер, а след това се покрива с нарязания на шайби домат. Най-отгоре се слагат няколко парченца масло, гювечето се покрива с капак и се слага да се пече на фурна от 180`С за около 25 минути. След това капакът се отстранява и във всяко гювече се чуква по 1 яйце, като отново се слага във фурната и се пече до готовност.


МОЖЕ БИ ЩЕ РАЗГЛЕДАТЕ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ ЗА:

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да коментирате тази публикация:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...