10 март 2015 г.

Лесни ореховки


     Тази рецепта носи асоциации от детството на повечето от нас. Кой не е опитвал ореховки? Кой не обича ореховки? И в случая патосът не е излишен, тъй като тези прекрасни сладки изкушения, създадени от снежна белтъчна глазура и смлени орехови ядки, са наистина едни от най-обичаните и предпочитани за приготвяне сладки и в делници, и в празници. Ако все пак сте от хората, които не са ги опитвали, на всяка цена отделете от времето си, за да ги приготвите и да се насладите на тази ароматна и омагьосващо хрупкава сладост с дъх на орехи. Подарете си ги към чашата сутрешно или следобедно кафе и се убедете колко усмихващо ще ви подействат.


Лесни ореховки

Необходими  продукти:

2 белтъка

1 щипка сол

180 гр. пудра захар

180 гр. орехови ядки

 
*Посочените продукти са за 25-30 броя сладки

     Белтъците се разбиват на пухкав сняг с щипката сол и паралелно към тях се добавя пудрата захар, но на порции. Щом сместа е достатъчно въздушна, внимателно се прибавят смлените орехи, като разбъркването става с шпатула или дървена лъжица в посока отдолу-нагоре. Така въздухът в белтъците ще се запази максимално. След това върху хартия за печене, поставена в подходяща тава, се оформят кръгли купчинки от сместа, като оформянето се извършва с лъжица.
     По желание ореховките могат да се украсят с орехова ядка, след което се слагат да се пекат в топла фурна на 150`С за 25-30 минути, докато придобият лек бронзов загар. Изваждат се от фурната, изчакват се да изстинат за известно време и са готови за сервиране.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да коментирате тази публикация:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...