24 януари 2015 г.

Шарен хляб

Благовещение е един от големите църковни християнски празници, утвърден още през VІІ век. Според Библията именно на този ден Архангел Гавраил се явява на Богородица, за да й каже, че след девет месеца ще стане майка на Божия син. В този ред на мисли, в народните представи и вярвания този празник е асоцииран с възраждането на цялата природа. Ето защо, трапезата трябва да изобилства от пролетни зеленчуци, като е и задължително приготвянето на лучник (баница с праз или кромид лук) и обреден "шарен" хляб или "шарена пита". По традиция повърхността на хляба може да се украси с орехови ядки и сушени плодове. Друга част от традициите на Благовещение е приготвянето на питка, която се намазва с мед и се раздава на близки и съседи за здрава, щастлива и сладка година. За тази питка ще стане на въпрос в някоя следваща рецепта, а сега към настоящата - вкусен и мек "шарен хляб", който можете да приготвите не само на Благовещение, но и в останалата част от годината. Апетитна смесица от хляб с деликатен дъх на три традиционни подправки - чубрица, черен и червен пипер. Тъй като Благовещение е част от празничния цикъл преди Великден, приготвените хляб или обредна пита трябва да са постни и присъствието на продукти от животински произход е недопустимо на този ден. Ето защо, в конкретната рецепта, приготвена в непостен вариант, в скоби ще видите алтернативата на продуктите, които можете да използвате за деня на Благовещение.


Шарен хляб

Необходими  продукти:

650 гр. брашно

2/3 кубче жива мая (от 42 гр.)

250 мл. топло прясно мляко (топла вода)

1 ч. л. захар

1 яйце (в постния вариант не може да има яйца)

1 ч. л. сол

50 гр. краве масло (60-70 мл. растителна мазнина)

1 ½ ч. л. чубрица

1 ½ ч. л. червен пипер

1 ч. л. млян черен пипер

За намазване:

1 жълтък (в постния вариант не може да има яйца)

1 с. л. растителна мазнина

 

     Маята и захарта се разбъркват в топлото мляко, докато се разтворят напълно. Оставят се на топло. През това време брашното се пресява в широк и достатъчно дълбок за месене съд, в средата му се оформя "кладенче" и в него се слагат солта, яйцето, маслото, нарязано на парченца, и млечната смес. Замесва се тесто, докато стане напълно еднородно, еластично и нелепещо се по ръцете. Слага се на топло, за да втасва 30-40 минути. След това се разделя на три части. Първата се доомесва с количеството чубрица, втората - с черния пипер, а третата- с червения пипер. Всяка част внимателно се разточва и се оформя на дълъг фитил, след което трите фитилчета се сплитат на стандартна плитка и се поставят във форма за хляб или кръгла форма, в която двата им края не се съединяват. Оформено по този начин, тестото за шарения хляб са оставя на топло, докато най-малко удвои обема се. Накрая повърхността му се намазва с разбит с малко мазнина жълтък, по желание се поръсва с някакви семена и се слага да се пече в затоплена фурна на 170`С за около 15 минути. След това време градусите се понижават на 160`С и хлябът се пече още 20-25 минути.


2 коментара:

  1. Питата /шарен хляб/ изглежда добре и сигурно е вкусна, но тук има голямо противоречие: Благовещение е по време на Великденския пост и е недопустимо да се ядат храни от животински произход/В случая мляко и яйца/. Рецептата и увода към нея са в пълно противоречие.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Наистина важна забележка! Уточнението вече е допълнено в рецептата. Поздрави!

      Изтриване

Тук можете да коментирате тази публикация:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...