17 януари 2015 г.

Питка "Короната на готвачката"

     Тази рецепта за питка е изключително популярна от момента, в който през 2008 г. Labrex от форума BG-Mamma я публикува в тема за любими питки. Не само името й, което се дължи на лесното, но и оригинално оформление, но и гаранцията за мекота и въздушност, ще я направят и ваша любима рецепта. "Короната на готвачката" - наименование с аристократична препратка, но подходяща идея за всяка домашна кухня.


Питка "Короната на готвачката"


Необходими  продукти:

900 гр. брашно

3 с. л. захар

14 гр. суха мая или 1 кубче жива мая

2 ½ ч. л. сол

200 мл. топло прясно мляко

200 мл. топла вода

125 гр. леко разтопено краве масло

За намазване и поръсване:

1 жълтък

2 с. л. прясно мляко

½ ч. л. зехтин

сусам, маково семе

 


     В смесените топла вода и топло мляко се разтварят сухата мая и захарта, като се оставят да престоят 15 минути. В това време може да се разтопи маслото, а брашното да се пресее за още по добър резултат. 
     В дълбок и широк съд се слага по-голямата част от брашното и се оформя 'кладенче', в което се слагат шупналата мая, маслото и солта. Замесва се меко и еластично тесто, съдът се покрива с памучна кърпа и се оставя да втасва на топло за около 2 часа, но ако помещението е достатъчно топло, тестото втасва и за по-малко от 1 час. Меси се отново за кратко и се разделя на 9 равни топчета. Първото се разточва на кръгла кора, която да е с диаметъра на тавата, в която ще се пече питката. В оригинал в центъра на тавата се поставя обърната кръгла купичка, а разточеният кръг се разполага върху нея. В този случай купичка не е използвана, но е постигнат същият ефект.
     Кръглата тестена кора се слага на дъното на намазнената тава. Определя се къде е центърът й и се разрязва на 8 равни триъгълни парчета. В широката основа на всеки от триъгълниците се поставя по една оформена тестена топка, а с останалата свободна тясна и заострена част на триъгълниците топката се обгръща така, както ще видите в снимковия материал. Ако ви е останало още малко тесто, колкото за едно топче, както е в конкретната рецепта, сложете го в освободения център на тавата. След подреждането, тестото се оставя да втасва още 20-30 минути, намазва се изцяло с разбития с малко мляко и зехтин жълтък, поръсва се със сусама и маковото семе, след което се слага да се пече на 170-180`С в леко затоплена фурна на вдигната скара. След около 15 минути питката се покрива с фолио (за да не загаря отгоре) и се пече още 20-25 минути на 150-160`С. Резултатът е повече от фантастичен! Вкусна и така примамващо пухкава! Опитайте!Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да коментирате тази публикация:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...