31 декември 2014 г.

Салата "Оливие"

Салата "Оливие"
     Любопитното е, че тази салата, популярна в световен мащаб, единствено в Русия безапелационно се нарича "Оливие", докато във всички други краища на света е много по-известна като "руска салата". Името й идва от името на нейния създател - френският готвач Люсиен Оливие, който решава да развива кулинарния си талант не във Франция, а в Русия. 
     През 1864 г. в Москва е открит ресторант "Ермитаж", чийто собственици са заможният търговец Яков Пегов и вече известният френски готвач Люсиен Оливие. Ресторантът, както и превъзходното меню, което предлага Оливие, привличат целия руски елит по онова време. В доказателство на истинския фурор, който предизвиква "Ермитаж", са специалните вечери и събирания, организирани през годините в чест на известни личности. Така например, през 1879 г. в "Ермитаж" се провежда вечеря в чест на Тургенев, през 1880 г. - в чест на Достоевски, а през 1899 г. в елитния ресторант се отбелязва стогодишнината от рождението на Александър Пушкин. На тези събития присъстват всички известни поети и писатели по онова време. Основен специалитет, поднасян на всички гости на заведението, е едно предястие с изтънчен и невероятен вкус - именно салата "Оливие". Успехът около нея се завихря, когато създателят й променя първоначалната рецепта, заменяйки горчицата в нея, с майонеза. И въпреки, че точната рецепта за салатата се пази в пълна конфиденциалност, през 1894 г. рецептата за нея е публикувана за първи път в списание "Нашата храна".
     От тогавашната рецепта до тази, която е позната в наши дни, има наистина много разлики, но основният принцип е запазен - всички съставки накрая се смесват с майонеза.
     Припомнете си вкуса на тази салата, която е незаменима "визитна картичка" на много семейни празници и почти задължително присъства в празничното меню в навечерието на посрещането на Новата година в стотици хиляди семейства не само в Русия, но и в голяма част от съседните й държави. А вие обичате ли салата "Оливие"?

29 декември 2014 г.

Бъдни вечер - благословената вечеря

Благословената вечеря - това е вечерята на Бъдни вечер, когато всички християнски семейства се събират около обредната трапеза, посветена на домашното огнище и на всичките им предци и родственици, които вече не са между живите, но също са част от семейството. Този свят празник олицетворява очакването на раждането на Христос, което е символ на ново начало, на вярата и надеждата в доброто. Тази вечер е наричана още "Малка Коледа", "Суха Коледа", "Кадена вечеря", "Крачун". 
     Три са ключовите моменти, имащи най-важно значение в обредността на този ден: бъдникът, празничната трапеза и коледуването. Какво е бъдник? Каква е неговата символика?
Бъдник (Източник: www.hera.bg)
Бъдникът е дъбово, буково или крушово дърво, което е специално отсечено и донесено в дома за Бъдни вечер. След като в широкия му край се пробива отвор, който се запълва с вино, зехтин, восък и тамян, бъдникът се миросва с масло, предварително осветено в църква, и едва тогава се поставя в огъня. Според това, как гори и изгаря, се гадае за бъдещето на семейството за предстоящата година. 
     Вторият важен момент е трапезата. Тя е празнична и изобилства от постни (и единствено постни) ястия, които трябва да са 7, 9 или 11 на брой. Специално място заемат обредните хлябове (погача, божичник, колак, боговица, коледарски краваи - прави или плетени) и баниците - с плънка от булгур, празеник (баница с праз), зелник (с плънка от кисело зеле), както и обичаният тиквеник.
Постна содена пита (Източник: www.bg-mamma.com)
По традиция се приготвя популярната постна содена пита, в чието тесто се слагат "късметчета" като паричка, бобено зърно, дървена клечка, копче и др. Поверието гласи, че в чието парче от питката за Бъдни вечер се падне паричката, негов ще бъде късметът през следващата година. Обикновено тя се приготвя от брашно, вода, сода за хляб, сол и растителна мазнина.

Традиционен тиквеник
Изключително типична за тази празнична вечеря е сладката баница с тиква, известна като тиквеник. Ароматната комбинация от тиква и орехи, заключени между слоеве тестени кори, прави тази баница любима и за малки, и за големи. Нещо повече, толкова е вкусна, че може да бъде част и от коледната трапеза, когато в съставките й, освен растителна мазнина, може да се добави масло. Рецептата за традиционен тиквеник за Бъдни вечер можете да прочетете тук.
Сред другите традиционни ястия за тази вечеря са сармите от кисело зеле или лозови листа, пълнените червени чушки, джурканият боб, боб чорба, орехови ядки, смесени с чесън. 
Постни зелеви сарми
Зелевите сарми са символично българско ястие, което освен на обредната трапеза в нощта преди Коледа, може да бъде чудесна част от ежедневното меню през всички зимни месеци. Най-традиционната им постна плънка е от лук и ориз, но могат да се приготвят още с боб, леща, гъби, стафиди и орехи. Една вкусна рецепта за постни зелеви сарми с плънка от ориз можете да прочетете тук.
Не по-малко достойни да бъдат сложени на масата, са сармите от лозови листа - прекрасен полъх от средиземноморската кухня.
Лозови сарми с ориз и стафиди
Специално за Бъдни вечер "Кулинарна работилница" препоръчва рецептата за лозови сарми с ориз и стафиди

Друго предложение със средиземноморски акцент, което също е типична част от примерното меню на Бъдни вечер, са пълнените сушени чушки. Както и при сармите, пълнежът им може да е повече от разнообразен - ориз, булгур, боб, царевица. Какъвто и да е изборът ви, резултатът ще бъде опияняващо вкусно ястие, тъй като, дори в сушено състояние, червените чушки са все така вкусни и ароматни.
Пълнени сушени чушки с боб и ориз
Добър избор за празничното меню в тази вечер биха били пълнените сушени чушки с боб и ориз. Още едно апетитно предложение за сушени чушки за масата на Бъдни вечер е рецептата с пълнеж от ориз и царевица, която можете да прочетете тук.

На празничната трапеза на Бъдни вечер задължително трябва да има и варен ошав, пресни и сушени плодове, варена тиква, мед, глави чесън, орехи, различни туршии, ракия и червено вино. Смята се, че колкото по-пищна и богата е трапезата на Бъдни вечер, толкова по-добра, благосклонна и плодородна ще е новата календарна година за цялото семейство. Щом трапезата е подредена и всички са около нея, най-старият член на семейството прекадява с тамян храната и всички помещения в дома. След този ритуал отново той разчупва празничния хляб, дава по парче на всеки и така се поставя началото на вечерята.
     Третият, финален етап на святата вечер е коледуването - един от много старите и традиционни български обичаи. Времето за коледуване настъпва точно в полунощ в нощта на Бъдни вечер. Коледарите са млади мъже, но може да участват и такива, които са семейни. Водачът на коледарската група е наричан "станеник". Начело с него, облечени в български народни носии и закичени с чемшир или бръшлян калпаци, коледарите обхождат всички домове в околността, пеейки традиционни коледни песни за късмет на стопаните и за благополучие. Стопаните пък даряват на коледарите коледни краваи, боб, брашно, месо, вино и др. Коледуването продължава най-късно до изгрев слънце и с това завършва празнуването на Малката Коледа.

19 декември 2014 г.

Сочно пиле с ябълки и доматен сос

Тази рецепта е за хора с отворен кулинарен мироглед, защото не всеки би възприел комбинацията от печени ябълки и крехко пилешко месо. Колкото и странно да звучи на някои, това е истинска гаранция за ястие с пленяващ вкус, а още повече, че ябълките са чудесен кулинарен тандем и със свинско, и с пилешко месо. 
     Конкретната рецепта е с пилешки бутчета, но би станала още по-уникална и с пилешко филе. Резултатът е сочно и невероятно крехко пилешко с кадифен ябълков вкус! Просто го пригответе и му се насладете!

17 декември 2014 г.

Апетитни картофи с горчица и чесън

Ако не са били френските монаси, които през ІХ век си приготвяли сос от синапено семе и вино, днес нямаше да се наслаждаваме на тази подправка със стипчив вкус, известна под наименованието "горчица". Истината е, че тайната на нейното използване в кулинарията е умерена употреба в умерени количества. 
     Съществуват значителен брой видове горчица, които са с различен вкус. Ето защо, всяка разновидност е подходяща да бъде използвана за различен тип ястие. Но, това е повод за цяла статия, а в момента става дума за рецепта с картофи, която наистина заслужава внимание. Бърза, лесна и приятно специфична на вкус! Лек пикантен акцент в печени картофи, които ще се топят в устата ви...

16 декември 2014 г.

Пълнени сушени чушки с боб и ориз

Всички сезони имат своето индивидуално очарование. Независимо, че през есента и зимата много от любимите ни плодове и зеленчуци трудно се намират в прясно състояние, има алтернативни варианти, чрез които можем да ги имаме на трапезата си и през студените месеци. Истинска палитра от вкусове са сушените плодове и зеленчуци. Едни от кулинарните брилянти по това време на годината са сушените червени чушки, с които по традиция се приготвят много зимни ястия. Вкусът им е повече от прекрасен!
     Истинска наслада за сетивата са обичайно приготвяните за Бъдни вечер пълнени сушени чушки с пълнеж от ориз, боб, царевица, булгур, гъби и още много възможни съставки. В добавка с уханни подправки като чубрица, джоджен, мащерка, черен пипер и др., пълнените сушени чушки са сред постните ястия, които ще получат най-много овации в тази свята вечер. Ето защо, не се лишавайте от тях и погледнете предложението за уникално вкусните пълнени сушени чушки с боб и ориз!

Пухкава баница със сирене и яйца

Този символ на българската национална кухня е сред най-обичаните тестени изкушения за хора от всякакви възрастови групи, омагьосвайки с различни варианти от плънка, скрита между пластове тестени кори. Каквато и да бъде - дали с пълнеж от ябълки, тиква, зеле, картофи, ориз, лук, спанак и какво ли още не, баницата е неизменна част от нашите делници и празници. В най-класическия си облик баницата е с плънка от сирене и яйца - семпла, но неустоимо вкусна комбинация! По желание към нея може да се добави и кисело мляко. 
     Освен чудесна част от българската трапеза и вековни кулинарни традиции, тя е свързана и с обредността на някои празници през годината. Така например, баница със сирене задължително трябва да присъства в менюто за Сирни заговезни - един от важните зимно-пролетни празници в народния календар.  Но, дори без повод, ароматната и пухкава баница със сирене и яйца винаги е подходящо предложение за ежедневното меню на всяко семейство.

14 декември 2014 г.

Овчарски гювечета

Българската кухня е толкова разнообразна и питателна, че е много трудно да бъде описана с няколко думи. Нейната колоритност присъства във всичко - в салати, в яхнии, в множеството апетитни тестени изделия, в различните ястия, носещи различен вкус и дух, в зависимост от региона, в който са приготвени. Най-популярните продукти, с които България е известна и извън границите си, са бялото саламурено сирене и киселото мляко. Под една или друга форма, тези два продукта винаги присъстват на българската трапеза.
     В настоящата рецепта участието им е в невероятно вкусните овчарски гювечета, в които си партнират с много лук, гъби, зелени чушки, яйца и подправки, приготвени типично по български. Истинско кулинарно изкушение, готвено в магията на глинените съдове!

Панирано пилешко бонфиле със сусам

Кой може да остане безразличен пред крехкостта и апетитния вкус на пилешко бонфиле? Дали ще бъде задушено на фурна в комбинация със всевъзможни класически и екзотични съставки, гриловано и поднесено с апетитна гарнитура и полято със сос, пържено и примамващо с хрупкава и вкусна обвивка или прекрасна част от салати и предястия, вкусовите му достойнства винаги са на високо ниво. В настоящата рецепта бонфилето е панирано и с деликатен дъх и вкус на сусам. Прекрасна идея за ястие, което може да се гарнира с млечен сос и любима сезонна салата.

11 декември 2014 г.

Лозови сарми с ориз и стафиди

     Изкушаващите лозови сарми са типично ястие за много европейски и азиатски държави. Особено предпочитани са в Гърция и Турция, което в известна степен може да бъде и повод за кулинарни спорове между двете страни, отнасящи се до вечния въпрос: "Коя е родината на лозовите сарми?". Която и да е обаче, в България също са много обичани и приготвяни през всички сезони и на този етап навлизането в задълбочена фактология по въпроса не е необходимо. 
     Едно от най-емблематичните участия на лозовите сармички в българските кулинарни традиции е присъствието им сред ястията на Бъдни вечер, когато се приготвят в постен вариант. Настоящата рецепта е именно такава! Чудесни лозови сарми с много апетитна плънка от ориз и стафиди!

Лозови сарми с ориз и стафиди


Необходими  продукти:

25 бр. лозови листа (буркан от 800 гр.)

1 ч. ч. ориз

1-2 глави кромид лук

1 морков

6 с. л. светли стафиди

3 с. л. доматено пюре

½ ч. л. чубрица

1 ч. л. червен пипер

сол

растителна мазнина

 


     Нарязаният на дребни кубчета лук, се задушава в  5 с. л. растителна мазнина до омекване, добавя се настърганият морков, а след него и измитият и отцеден от вода ориз. Щом оризът започне да става прозрачен, към него се прибавят стафидите, доматеното пюре, чубрицата, червеният пипер и солта. Всичко се разбърква добре и се залива с 1 ч. ч. гореща вода. Котлонът се намалява и сместа се оставя да къкри, докато оризът набъбне и остане на лек сос.
     Готовата плънка се оставя да изстине, но не напълно, а в това време се подготвят лозовите листа, като се почистват от дръжките, ако е необходимо. Сармите започват да се приготвят, като в центъра на широката част на листото се слага 1 ч. л. от оризовата плънка, след което се завива последователно от двете страни и се навива към тясната част под формата на пуричка. Това се повтаря с всички лозови листа и получените сарми се подреждат в подходяща тава, поръсват се с малко растителна мазнина, заливат се с 1 1/2 ч. ч. вода и се слагат да се пекат на 180`С за 50-60 минути до изпаряване на водата. По желание готовите лозови сарми може да се гарнират с кисело мляко. Добър апетит!


МОЖЕ БИ ЩЕ РАЗГЛЕДАТЕ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ ЗА:

10 декември 2014 г.

Гъби фрикасе

"Фрикасе" идва от френското "fricassée", чийто произход може да се погледне от две страни: от латински "frigicare" (пържа) или от комбинацията на два френски глагола "frire" (пържа) и "casser" (накъсвам).  В този смисъл, "Fricassée" е метод на готвене, завещан от френските кулинарни традиции, и стоящ в основата на ястия с риба, птиче месо, агнешко или телешко. В тях месото е накълцано, сотирано и задушено, като се сервира с бял сос, приготвян обикновено от бульон от месото с добавени жълтъци, сметана и сок от лимон.
     В новите кулинарни течения могат да бъдат отбелязани ястия - "фрикасе", без в тях да присъства каквото и да е месо. Такъв е случаят и с рецептата за гъби фрикасе, която можете да видите тук. Изключително вкусна и достатъчно засищаща, за да бъде основно ястие, но и добра идея за гарнитура към пилешка или свинска пържола, например.

9 декември 2014 г.

Традиционен тиквеник

Ароматната сладка баница с тиква е едно от любимите кулинарни изкушения, приготвяни за трапезата на Бъдни вечер, когато всички ястия трябва да бъдат постни. Преди години баници с плодова плънка (тиква, ябълки, дюли и др.) са били приготвяни задължително и за Коледа. Ето защо, рецептата за традиционен тиквеник е и прекрасна идея за част от коледната трапеза. Относно вкуса му, трудно може да се устои на леко хрупкавата му коричка и сочна вътрешност с тиква и много орехи. Казано накратко, истинска класика сред баниците!

8 декември 2014 г.

Празничен сладкиш с орехи, шоколад и нар

Това е един от онези десерти, след чието вкусване всеки би възкликнал, защото е безсрамно сладък и неустоим! Ако трябва да бъде описан с няколко думи, трудно би могло да се реши откъде да се започне. Плътна шоколадова глазура с блястящ червен завършек от сочни звезди от нар, под която се крие ароматен бисквитено-маслен блат със запечени и смлени орехови ядки, деликатно напоен с лимонов сироп... Истинско сладко вълшебство! Уникална смесица от вкусове и текстури! И цялото това удоволствие без печене!
     С този специален десерт "Кулинарна работилница" отбелязва навършването на първата си годинка с огромна благодарност към всичките си фенове и последователи! Превърнете този сладкиш и в част от вашия празник, защото си заслужава!

6 декември 2014 г.

5 празнични рецепти за Никулденски шаран


Празничен шаран

1 кг. шаран
2 ч. л. брашно
4 с. л. галета
2 яйца
растителна мазнина
лимон
сол


     Изчистената и добре измита риба се нарязва на порции, посолява се, напръсква се с изцедения лимонов сок и се оставя за 30 минути на студено. Растителната мазнина се загрява и рибата се панира, като последователно се поставя в брашното, разбитите яйца и галетата. Готовата панирана риба се подрежда в огнеупорен съд, а около парчетата се подрежда нарязано кисело зеле и се залива с мазнината, в която се е пържило. Поставя се за 25-30 минути в гореща фурна. Може да се сервира със салата от варени картофи.


Задушена риба по версайски

1,2 кг. шаран
2 стръка праз лук
250 гр. пресни гъби
1 с. л. брашно
2 с. л. растителна мазнина
1/2 лимон
3/4 ч. ч. бяло вино
1-2 зърна карамфил
листчета магданоз
сол
черен пипер
захар


     Изчистената и измита риба се нарязва на порции. Поставя се в съда, в който ще се приготвя, и се добавят солта, подправките, нарязания на кръгчета праз. Залива се с вода и се сварява. 
     Гъбите се почистват, нарязват се на едри парчета и се задушават в растителната мазнина. Прибавят се към рибата. Брашното се разбива с малко студена вода, добавят се сока от лимона, виното, магданоз, нарязан на ситно. Сместа се добавя в съда с рибата и всичко се задушава 10 минути. Готовото ястие внимателно се поставя в широк съд. Поднася се с ориз или картофено пюре.


Шаран по краковски

1,2 кг. шаран
1 морков
1 връзка магданоз
1/2 глава целина
3-4 ч. л. сметана
2 ч. л. масло
3-4 ябълки
сок от 1 лимон
1 ч. л. захар
сол


     Изчистената и измита риба се нарязва на порции като за пържене. От нарязаните на кубчета зеленчуци се приготвя бульон, в него рибата се вари 10 минути, след което се подрежда в съд, намазан с малко мазнина. Ябълките се нарязват на четвъртинки, без да се белят, а след като се изчистят от семената, се настъргват на едро ренде и се смесват със сметаната. Всичко се поръсва със сол, захар и лимонов сок. Добавят се зеленчуците и част от бульона. С този сос рибата се полива, съдът се покрива с капак и ястието се оставя да се задуши на умерен огън още 10-15 минути.


Печен шаран по балкански

1 кг. шаран
4 глави кромид лук
8 скилидки чесън
3 с. л. брашно
1/2 ч. ч. растителна мазнина
4 ч. л. доматено пюре
1 ч. ч. кисело мляко
2 яйца
2 лимона
дафинов лист
черен пипер на зърна
сол
листчета магданоз


     Изчистеният и добре измит шаран се нарязва на порции, посолява се и се напръсква със сока на един лимон. Оставя се 30 минути на студено. В това време лукът се нарязва на ситно и се задушава в част от мазнината. Добавят се доматеното пюре, чесънът, предварително счукан със сол, дафинов лист, зърната черен пипер. Всичко се разбърква добре, налива се малко вода и се вари до омекването на кромида. Сместа се сипва в съд за печене, отгоре се подрежда рибата и се полива с останалата мазнина, която предварително се сгорещява. Върху всяко парче риба се поставя резенче лимон, долива се малко вода и се пече в умерена фурна за 30 минути. От млякото, яйцата и брашното се приготвя сос, с който рибата се залива, щом вече е омекнала. Допича се за още 10-15 минути до получаването на розова коричка.


Шаран, пълнен с орехи и стафиди

1,5 кг. шаран
5 ч. л. растителна мазнина
150 гр. смлени орехи
1/2 ч. ч. прясно мляко
1 яйце
1 ч. л. масло
100 гр. стафиди     

     Рибата се почиства много добре и се измива. Оставя се главата (без очите и хрилете). Правят се няколко отвора и се натрива със сол отвън и отвътре. Оставя се за 1 час на студено. Орехите и стафидите се заливат с врящо мляко, съдът се покрива и се оставят да се задушават няколко минути. Сместа се охлажда и към нея се прибавят маслото, разбитото яйце и се разбърква. С получената сгъстена смес  се пълни шаранът и отворът се зашива. Рибата се запържва в гореща мазнина за 3-4 минути от всяка страна. След това се прехвърля в подходяща тава, залива се с горещата мазнина, малко вода и се пече 50 минути в умерена фурна. Ястието може да се поднесе с варени картофи, майонеза и много лимонов сок.

Снимка: sever.bg

4 декември 2014 г.

Боб с наденица в глинен гювеч

В българските кулинарни традиции бобът на фурна е едно от най-обожаваните и известни ястия, за които често е характерно добавянето на различни меса или колбаси, а за още повече апетит - пресни или сушени люти чушки. Това кулинарно удоволствие обаче, е много обичано и във Великобритания, където щедро се комбинира с доматен сос. Къде още по света готвят боб на фурна? Готвят го и в Испания, в Канада, и в северните и южни щати... Най-общо казано, в цял свят го обичат!
     В България един от най-класическите му начини на приготвяне е в глинен съд, в който всички вкусове и аромати се смесват в прекрасна симбиоза. Така бобът на фурна е истински неустоим!
     В тази кулинарна идея можете да видите как да приготвите това традиционно ястие с гаранция за невероятен резултат!

2 декември 2014 г.

Лястовичи гнезда

      Това е едно от ястията, които отговарят бързо на представите ни за лесно приготвено меню, което да съкрати времето ни в кухнята в максимална степен. Тази рецепта има няколко вариации, в които каймата може да бъде допълнително овкусена със ситно нарязан лук, влажен хляб, галета и още подправки, а в оформените гнезда може да бъдат чукнати директно и сурови яйца, вместо предварително сварени, както е в настоящото предложение. Едно е гарантирано - настоящата рецепта е наистина вкусно решение за обяд или вечеря. В съчетание със сочна сезонна салата, това е меню за завиждане! Опитайте!

Лястовичи гнезда


Необходими  продукти:

800 гр. кайма (смес)

1 яйце

1 ч. л. чубрица

½ ч. л. млян черен пипер

1 щипка сол

4 рохко сварени яйца

50 гр. краве масло

растителна мазнина

100 гр. кашкавал

 


     Каймата се омесва с яйцето и подправките. Оформят се 4 топки, които се поставят в тава, намазана с растителна мазнина. Сваряват се 4 рохки яйца, охлаждат и се обелват. Питките от кайма се сплескват и в центъра на всяка се слага по едно яйце. Притискат се така, че да се получи гнездо. Върху всяко яйце се слага кубче краве масло, на дъното на тавата се налива съвсем малко вода и ястието се слага да се пече в загрята фурна на 200-220`С. Щом каймата се зачерви, върху всяко гнездо се поръсва кашкавал и се връща да се допече до златисто.МОЖЕ БИ ЩЕ РАЗГЛЕДАТЕ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ ЗА:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...