8 декември 2014 г.

Празничен сладкиш с орехи, шоколад и нар

Това е един от онези десерти, след чието вкусване всеки би възкликнал, защото е безсрамно сладък и неустоим! Ако трябва да бъде описан с няколко думи, трудно би могло да се реши откъде да се започне. Плътна шоколадова глазура с блястящ червен завършек от сочни звезди от нар, под която се крие ароматен бисквитено-маслен блат със запечени и смлени орехови ядки, деликатно напоен с лимонов сироп... Истинско сладко вълшебство! Уникална смесица от вкусове и текстури! И цялото това удоволствие без печене!
     С този специален десерт "Кулинарна работилница" отбелязва навършването на първата си годинка с огромна благодарност към всичките си фенове и последователи! Превърнете този сладкиш и в част от вашия празник, защото си заслужава!


Празничен сладкиш с орехи, шоколад и нар       


 
Необходими  продукти:

230 гр. обикновени бисквити

100 гр. краве масло

100 гр. орехови ядки

За сиропа:

1 лимон

½ ч. ч. вода

90 гр. захар

1 прахче ванилия

За глазурата:

200 гр. шоколад

200 мл. течна сладкарска сметана

За украса:

1 нар

  


     Първото, което трябва да се направи, е добре да се натрошат бисквитите и да се омесят с нарязаното на парченца масло. Месенето продължава, докато се получи ронлива смес с консистенция, подобна на влажен пясък. В същото време ореховите ядки се запичат на сух тиган, смилат се и се комбинират с маслените трохи. След това сместа се прехвърля във форма с махащ се ринг и се притиска старателно, за да се получи равен бисквитен блат.
     За да се приготви сиропът за сиропиране, се изстисква сокът на лимона и се слага в тенджерка с водата, захарта и ванилията. Оставя се да ври на умерен огън за 10 минути. След това с него равномерно се напоява бисквитеният блат.
     Отделно се прави глазурата за сладкиша, като на водна баня се разтопява количеството шоколад, към което се прибавя сладкарската сметана и се бърка постоянно до получаването на еднородна маса. Още течен и топъл, шоколадът  се излива върху бисквитената основа и формата се прибира в хладилник за около 2 часа, за да стегне добре. За украсата се използва сладкарска форма-звезда, която внимателно се поставя върху шоколадовата повърхност и вътрешността й се запълва със семенцата от нар, които предварително са отронени и събрани в купичка. Това се повтаря няколко пъти до получаването на кръг от червени звезди, в чийто център също се поставя звезда и с това украсата на сладкиша завършва.
     Тъй като аранжирането също отнема време, формата се прибира отново в хладилник за не повече от 30 минути. След това се изважда и металният й ринг се отваря бавно и се отстранява. Така сладкишът вече е готов за сервиране. "Кулинарна работилница" ви пожелава много сладки моменти в компанията на това наистина зашеметяващо сладко изкушение и любимите ви хора! Подобен сладкиш е изключително подходящ за специални поводи и празници, като Коледа, Свети Валентин, Денят на майката и др. Насладете му се!


МОЖЕ БИ ЩЕ РАЗГЛЕДАТЕ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ ЗА:

                                           

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да коментирате тази публикация:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...