31 декември 2014 г.

Салата "Оливие"

Салата "Оливие"
     Любопитното е, че тази салата, популярна в световен мащаб, единствено в Русия безапелационно се нарича "Оливие", докато във всички други краища на света е много по-известна като "руска салата". Името й идва от името на нейния създател - френският готвач Люсиен Оливие, който решава да развива кулинарния си талант не във Франция, а в Русия. 
     През 1864 г. в Москва е открит ресторант "Ермитаж", чийто собственици са заможният търговец Яков Пегов и вече известният френски готвач Люсиен Оливие. Ресторантът, както и превъзходното меню, което предлага Оливие, привличат целия руски елит по онова време. В доказателство на истинския фурор, който предизвиква "Ермитаж", са специалните вечери и събирания, организирани през годините в чест на известни личности. Така например, през 1879 г. в "Ермитаж" се провежда вечеря в чест на Тургенев, през 1880 г. - в чест на Достоевски, а през 1899 г. в елитния ресторант се отбелязва стогодишнината от рождението на Александър Пушкин. На тези събития присъстват всички известни поети и писатели по онова време. Основен специалитет, поднасян на всички гости на заведението, е едно предястие с изтънчен и невероятен вкус - именно салата "Оливие". Успехът около нея се завихря, когато създателят й променя първоначалната рецепта, заменяйки горчицата в нея, с майонеза. И въпреки, че точната рецепта за салатата се пази в пълна конфиденциалност, през 1894 г. рецептата за нея е публикувана за първи път в списание "Нашата храна".
     От тогавашната рецепта до тази, която е позната в наши дни, има наистина много разлики, но основният принцип е запазен - всички съставки накрая се смесват с майонеза.
     Припомнете си вкуса на тази салата, която е незаменима "визитна картичка" на много семейни празници и почти задължително присъства в празничното меню в навечерието на посрещането на Новата година в стотици хиляди семейства не само в Русия, но и в голяма част от съседните й държави. А вие обичате ли салата "Оливие"?


Салата "Оливие"


Необходими  продукти:

~1 кг. картофи

3-4 моркова

250 гр. колбас по избор

1 ч. ч. грах

8-9 кисели краставички

400 гр. трапезна майонеза

сол

маслини

магданоз

 


     Картофите, морковите и грахта се сваряват до готовност и се оставят да изстинат. След това на кубчета се нарязват картофите, морковите, киселите краставички и варения колбас. Добавят се граховите зърна, майонезата и сол на вкус. Всички съставки се разбъркват много добре, салатата се охлажда в хладилник и е готова за сервиране. По желание се аранжира с листинца магданоз и маслини.


МОЖЕ БИ ЩЕ РАЗГЛЕДАТЕ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ ЗА:

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да коментирате тази публикация:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...