14 декември 2014 г.

Овчарски гювечета

Българската кухня е толкова разнообразна и питателна, че е много трудно да бъде описана с няколко думи. Нейната колоритност присъства във всичко - в салати, в яхнии, в множеството апетитни тестени изделия, в различните ястия, носещи различен вкус и дух, в зависимост от региона, в който са приготвени. Най-популярните продукти, с които България е известна и извън границите си, са бялото саламурено сирене и киселото мляко. Под една или друга форма, тези два продукта винаги присъстват на българската трапеза.
     В настоящата рецепта участието им е в невероятно вкусните овчарски гювечета, в които си партнират с много лук, гъби, зелени чушки, яйца и подправки, приготвени типично по български. Истинско кулинарно изкушение, готвено в магията на глинените съдове!

Овчарски гювечета


Необходими  продукти:

300 гр. гъби печурки

4 глави кромид лук

5-6 зелени чушки

1 люта чушка (по желание)

100 гр. светли стафиди

250 гр. краве сирене (или овче)

500 гр. краве кисело мляко (или овче)

125 гр. масло

6 яйца

млян черен пипер

сол

 

     Стафидите се накисват в топла вода за около 30 минути, след което се отцеждат. В сгорещеното масло се задушават лукът, почистените гъби и чушките. Прибавят се стафидите, всичко се разбърква добре и се сваля от огъня. Отделно яйцата се разбиват и се смесват с млякото и натрошеното сирене. Всички съставки се смесват, подправят се с черен пипер и малко сол. Полученото се разпределя в намазнени гювечета, които се пекат на 150-160`С до зачервяване. Ястието се сервира горещо.


МОЖЕ БИ ЩЕ РАЗГЛЕДАТЕ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ ЗА:

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да коментирате тази публикация:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...