8 ноември 2014 г.

Панирани сърнели

Сърнелите са едни от най-примамващите горски гъби, печелейки кулинарни овации със своя невероятен вкус и аромат. Типично за тях е, че в ранното им развитие гуглата им е яйцевидна, а в зрялост, достатъчна, за да бъдат набрани, шапчицата им се разтваря и става почти плоска и с широк диаметър, който при отделните сърнели може да достигне 40 см.
     Изключително характерен белег на този вид гъби е пъпчицата в центъра на гуглата, около която концентрично са разположени няколко броя кръгове, представляващи кафяви люспи на бял, кремав или бледо-кафеникав фон. Месото им е крехко и бяло, а при нараняване може да придобие много лек розов оттенък. Не случайно са ценени толкова много. Те имат не само изключителни вкусови качества, но и не растат навсякъде. Ето защо, са истински деликатес сред горските гъби!
     Сърнелата може да расте най-вече по горски поляни и широки пасища в планините. Не рядко може да бъде видяна в шубраци и храсталаци. За разлика от други гъби, тази не обича прекалено влажното време и расте и при липсата на дъждове от ранна пролет до късна есен.
     Когато говорим за приложенията й в кулинарията, тази гъба не е подходяща за консервиране или сушене, но пък е повече от прекрасна, когато е запържена в масло, комбинирана със зеленчуци, ориз, а и много видове месо. Едно от най-изкушаващите кулинарни предложения с нейно участие е и нейното паниране. Точно такава е днешната рецепта. Насладете й се!

Панирани сърнели

Необходими  продукти:

500 гр. гъби сърнели

3 яйца

200 мл. бира

брашно

млян черен пипер

сол

растителна мазнина

 

     Сърнелите се почистват с кухненска хартия, без да се мият. Пънчетата им се отстраняват и се изхвърлят, защото не са особено подходящи за ядене, поради своята жилавост. За предпочитане е шапчиците им да се оставят цели, но може и да се накъсат на едри парчета.
     От яйцата, бирата, брашното и подправките се приготвя панировката, която трябва да е със средно гъста и еднородна консистенция. Последователно гъбите се потапят хубаво в сместа и се запържват в съд с нагорещена мазнина и от двете страни, докато станат приятно златисти. Сервират се топли със зелена салата, картофена салата или пюре, или друга вкусна гарнитура по избор.


МОЖЕ БИ ЩЕ РАЗГЛЕДАТЕ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ ЗА:

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да коментирате тази публикация:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...