23 ноември 2014 г.

Салата от гулия, червено цвекло, моркови и ябълки

Есенно-зимният сезон по традиция преобръща кулинарния ни календар, заменяйки любимите продукти и съставки от пролетта и лятото, с други. Ако и през студените месеци продължаваме да искаме свежи, здравословни и приятно хрупкави салати в чиниите си, то бързата адаптация към промените в търговската мрежа е задължителна. А какво е различното там? Много просто - на пиедестал започват да се издигат все повече и повече кореноплодни зеленчуци, като моркови, ряпа, целина, червено цвекло, гулия, пащърнак, картофи. Истината е, че няма по-подходящи от тях за човешкия организъм през този сезон, тъй като са изключително богати на витамини и минерали, а се разграждат по-бавно в организма, което поддържа чувството за ситост за по-дълго време.
     Различни комбинации от кореноплодни могат да се приготвят и като бомбастично витаминозни сокове, а ако бъдат задушени и подправени със специални сосове и подправки, се превръщат в чудесни засищащи предястия. 
     Тази рецепта обединява моркови, червено цвекло и гулия. Контрастът е подсилен и с участието на ябълки, което прави салатата наистина прекрасна.


Салата от гулия, червено цвекло, моркови и ябълки

Необходими  продукти:

1 глава гулия

3 моркова

½ глава червено цвекло

2-3 червени ябълки

2-3 с. л. зехтин

1 лимон

сол

 

     Всички зеленчуци и ябълките се белят. Морковите и цвеклото се настъргват на едро ренде, морковите на дълги и тънки лентички, чрез зеленчукова белачка, а ябълките - на средно големи парченца. Салатата се овкусява със сол, зехтин и лимонов сок на вкус, разбърква се добре и е готова за сервиране. МОЖЕ БИ ЩЕ РАЗГЛЕДАТЕ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ ЗА:  

1 коментар:

Тук можете да коментирате тази публикация:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...