31 август 2014 г.

Панирани червени чушки

Чушките са едни от най-използваните зеленчуци в областта на кулинарията, приготвяни в салати, супи, ястия с месо, ориз, яйца, сирена и др. Типична съставка са за средиземноморските кулинарни навици и кухнята на Латинска Америка, омагьосващи с вкусовите си качества, а и полезни свойства. Отделните сортове могат да бъдат сладки, леко горчиви или люти, като всеки има своето приложение и неповторимо очарование.
     Този невероятен зеленчук, култивиран от индиански племена още 2000 г. пр. н. е., стъпва на европейска земя едва през 1493 г., когато корабният лекар Чанца, придружаващ Христофор Колумб в плаването му през Атлантическия океан, подарява семена от него на тогавашната испанска кралица Изабел. Със сигурност никой не е предполагал, че векове по-късно ароматните пиперки ще се превърнат в неделима част от толкова много ястия, та дори и продукти с лечебна цел. 
     Ако говорим конкретно за българската кухня, то мястото на чушката в нея е толкова дълбоко вкоренено, че в течение на годините тя се е превърнала в нещо като национален символ и част от българската народопсихология. Нещо повече, с широка усмивка, та дори и смях, можем да отбележим присъствието на чушката в родния ни фолклор, припомняйки си закачливи фрази от песни като: "Чушката люта, пак люта, и ти си Цонке ле, кат` нея..." или "Дилмано Дилберо, кажи ми как се сади пиперо?". Тези два примера са само акценти от още десетки на брой, доказващи мястото на чушката и в българската поезия и душевност.
     Дойде ли краят на август и началото на септември, почти навсякъде в България въздухът започва да ухае на печени червени чушки, чийто аромат просто опиянява... Неустоими кулинарни изкушения с тяхно участие са апетитни салати, пържени и задушени ястия, лютеница, кьопоолу, както и различни туршии, приготвяни по традиция за зимния сезон. Днешната рецепта е посветена на невероятната печена червена капия, обгърната в леко хрупкава яйчена панировка - стара класика за кулинарните ни традиции, но и винаги актуална, особено с наближаването на есента. Освен всичко друго, може да бъде предястие, основно ястие или гарнитура към любимо кулинарно изкушение. Припомнете си я!

Панирани червени чушки


Необходими  продукти:

1 кг. червена капия (9-10 бр.)

3 яйца

2 с. л. бяло брашно

2 ½ с. л. галета

сол

растителна мазнина

 


     Месестите червени чушки се изпичат и обелват. Ако разполагате с консервирана капия, то значително ще съкратите времето за подготовка, но вкусът няма да е същият. След това се приготвя панировката, като яйцата се разбиват с малко сол, след което към тях се прибавят брашното и галетата. Получената гъста смес е прекрасна панировка, в която една по една чушките се потапят от всички страни и се поставят да се пържат на умерен огън в съд със сгорещената растителна мазнина. Пържат се до приятно златисто, след което са готови за сервиране.
МОЖЕ БИ ЩЕ РАЗГЛЕДАТЕ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ ЗА:

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да коментирате тази публикация:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...