27 август 2014 г.

Празнична пита

     От незапомнени времена хлябът е не само насъщна храна за много народи, но и символ на безкрайния цикъл на живота. В християнската религия хлябът е ключов акцент в много ритуали, приеман метафорично като Христовата плът. При мюсюлманите пък хлябът е считан като символ на приятелството, а щом двама души заедно "разчупят хляба", това олицетворява тяхното сприятеляване и доверие между тях.
     Първите исторически данни за приготвянето на хлебен продукт датират още от късната неолитна епоха, като по всяка вероятност той се е правел от едросмляно зърно и малко вода, след което е печен върху огън. Формата му е била почти плоска, наподобявайки на съвременната мексиканска тортиля. За първите истински хлебопекари обаче, се смятат древните египтяни, които преди 3000 години създали първите мелници и започнали да приготвят хляб в домовете си. Именно те откриват тайната за пухкавия хляб - първоначално със случайна ферментация на тестото, а по-късно и с целенасочена, чрез използването на ферментиращ гроздов сок или хмел.
     Любопитна подробност е, че в Европа през Средновековието се приготвял най-вече ръжен хляб, който бил използван и като чиния. Чак през ХV век, когато били създадени първите дървени чинии, хлебните съдове останали в историята. Независимо от това, съвременните кулинарни течения често правят завръщане към този начин на сервиране, използвайки хляба като атрактивна подложка на пържени, задушени или печени меса и зеленчуци. Нека не забравяме и любимите топли сандвичи, които също са една чудесна препратка към миналото.
     В българските народни традиции хлябът е свещен и е неделима част от делничните и празнични трапези. Месенето на обредни хлябове е основен момент в народните ни обичаи, както и за важни житейски събития, като раждане, "прощъпулник", кръщене, сватба или за църковни празници като Бъдни вечер, Коледа, Бабинден, Великден, Гергьовден, Спасовден и др.
     Формата на различните типове хляб най-често е кръгла или правоъгълна, но в старите български кулинарни традиции видовете и форми хляб са поне 140, сред които популярни са боговица, светец, меденик, яйченик, плетеница, кукла, колач, кравай. За различните празници обредните хлябове могат да са кръгли, елипсовидни или продълговати, като характерно е, че върху тях могат да се изобразят всевъзможни предмети и символи, свързани с конкретния повод - слънце, цветя, кошара с агнета и т. н. В тази рецепта ще разберете как да си приготвите пръхкава празнична пита с деликатен маслен аромат и поръсена със сусам. Просто прекрасна!


Празнична пита


Необходими  продукти:

42 гр. жива мая

400 мл. прясно мляко

1 с. л. захар

1 кг. бяло брашно

½ с. л. сол

3 яйца

100 гр. краве масло

2 жълтъка

2 с. л. зехтин

растителна мазнина

сусам

 


     Кубчето мая се разтваря в половината от затопленото прясно мляко с 1 с. л. брашно и 1 с. л. захар в дълбока купа, която се покрива с памучна кърпа и се оставя да шупне на топло за 20-25 минути. В друг широк и дълбок съд се пресява брашното, смесено със солта, в центъра се прави така нареченото "кладенче" и в него се прибавят маслото, яйцата и шупналата мая. Плавно и постепенно се замесва меко тесто, като на етапи се добавя и останалото мляко. Месенето продължава, докато в тестената текстура започнат да се появяват малки мехурчета. Това е знак, че тестото е омесено достатъчно и може да се остави да втасва, покрито с памучна кърпа. Втасването продължава от 30 до 60 минути. Следи се тестото да удвои обема си, а ако помещението е достатъчно затоплено, това може да се случи и за 30 минути.
     Готовото тесто се дели на топки с големина по желание. В центъра на намазаната с растително масло тава за печене се поставя една, около нея се подреждат други, около тях други и т. н. Всичко отново се оставя да втаса за 30-40 минути.
     Преди да се сложи във фурната, питката се намазва добре с разбитите жълтъци и зехтин, щедро се поръсва със сусам и се пече в предварително загрята фурна на 170`С за 50-60 минути до златисто, като се наблюдава и при необходимост температурата може да се намали на 160`С. Щом питката е готова, фурната се изключва и се оставя отворена за 15-20 минути, след които ароматното и пухкаво изкушение може да бъде извадено и сервирано към любимо ястие. Добър апетит!

МОЖЕ БИ ЩЕ РАЗГЛЕДАТЕ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ ЗА: 

*** Традиционна баница с праз, сирене и яйца *** 
*** Тиквеник ***
*** Родопски пататник ***  

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да коментирате тази публикация:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...