11 август 2014 г.

Задушени пресни манатарки в масло


Манатарките са едни от най-разпространените диви гъби на територията на България, растящи най-вече в широколистни гори. За никого не е тайна, че наричат манатарката "царицата на гъбите", както и, че е смятана за най-вкусната гъба в Европа. Държавата ни е в челната тройка от износители на този кулинарен деликатес, събиран ежегодно във всички планински райони от хиляди гъбари и масово изнасян най-вече във Франция и Италия.
     Обикновено манатарките са с кълбовидни и дебели пънчета и винено-кафяви шапчици, които отначало са полукълбовидни, а след това се оформят като плоски. Месото на манатарките винаги е бяло и с плътна текстура, като потъмнява само след термична обработка. Вкусът им е изключително мек и приятен и се усвоява лесно от стомашно-чревния тракт. Значителното количество витамини и хранителни вещества в манатарките ги прави една прекрасна част от стремежа към здравословно хранене в световен мащаб. Любопитно е, че хранителните влакна в тези гъби поглъщат токсините и ги елиминират от организма.
     В кулинарията вкусните манатарки могат да се пържат, задушават, панират, както и да бъдат великолепен акцент в ястия с месо, ориз, паста и др. В настоящата рецепта "Кулинарна работилница" ви предлага бърза идея за задушени манатарки в масло, набрани минути преди да бъдат сложени в тигана. Опитайте и вие!


Задушени пресни манатарки в масло


 
Необходими  продукти:

400 гр. пресни манатарки

50 гр. краве масло

½ с. л. зехтин

сол

   


     Важно е, след като бъдат набрани, манатарките да се консумират най-много до 24 часа, докато не са загубили част от хранителните си вещества. Измиват се много добре, а след това се нарязват на ивици. В това време в тиган на умерен огън се слагат зехтинът и маслото. Към тях се прибавят манатарките и се задушават са 7-8 минути. Сервират се като предястие или гарнитура. 
МОЖЕ БИ ЩЕ РАЗГЛЕДАТЕ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ ЗА:

4 коментара:

 1. Вкусно!
  Ако се добавят към пържени картофи на тиган, невероятно ястие се получава!
  Поздрави!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Благодаря, Аура! :) Наистина могат да бъдат великолепна гарнитура към какво ли не! Благородно завиждам на хората, които имат възможността по-често да приготвят вкусотии с диви гъби, защото у дома сме приготвяли най-много 2-3 пъти, благодарение на добри приятели-гъбари. Поздрави и от мен! :)

   Изтриване
  2. Дивите гъби имат особен аромат и вкус. Докато живяхме в Чехия, имах тази възможност да хапвам често от тях. Там те виреят в изобилие.
   Прегръдки от Баку! :)

   Изтриване
 2. Наистина имат специфичен вкус и аромат, който страшно привлича. :) Прегръдки!

  ОтговорИзтриване

Тук можете да коментирате тази публикация:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...