10 юли 2014 г.

Мариновано пилешко на тиган

Знаете ли, че първата опитомена кокошка е обитавала долното поречие на река Инд в югоизточна Азия преди повече от 4000 години? А знаете ли, че пернатата животинка е внесена в Европа около V век пр. Хр. като жив товар на корабите на пътешестващи търговци в Средиземно море и години по-късно се установило, че тя е лесна за отглеждане храна и присъствието й станало обичайно в почти всеки дом?
     В наши дни консумацията на пилешко месо е популярна във всички точки на света. Никой не се замисля за произхода му и това е нормално, защото то се е превърнало в неизменна част от ежедневното ни меню, която е вкусна, полезна и финансово достъпна за всяко съвременно домакинство. Не на последно място няма как да не се отбележи, че пилешкото е универсален продукт, защото може да бъде печено на фурна, печено на скара, варено в супи и бульони, използвано в екзотични салати, както и в различни преработени месни продукти, като колбаси, кайма и др.
     Днешната рецепта е за мариновано пилешко, което остава сочно и след термичната обработка, а вкусът му е повече от апетитен. Каква е тайната на вкусното и сочно месо, приготвено по този начин? Много просто - честото обръщане от едната към другата страна, което на практика го капсулира с невидима коричка още в първите секунди на обработката и спомага соковете да се запазят във вътрешната част на месото. А вие изкушавате ли се от крехко пилешко?

Мариновано пилешко на тиганНеобходими  продукти:

0.500 кг. обезкостено пилешко месо

2 с. л. оцет

2 с. л. горчица

50 мл. зехтин

1 ч. л. риган

½ ч. л. млян черен пипер

½ ч. л. универсална зеленчукова подправка

сол     Пилешкото месо се почиства и измива добре, след което се приготвя ароматната марината, с която то трябва да престои дълго време. За целта се смесват съставките за маринатата (оцет, горчица, зехтин и подправки), докато се получи еднородна смес, след което месото, нарязано на няколко едри парчета, се намазва обилно с нея, поставя в подходящ съд и се прибира в хладилник за 24 часа. През това време пилешкото ще попива вкусовете на всички подправки, за да се превърне в неустоим кулинарен акцент за вашите обяд или вечеря. Имайте търпение и спазете препоръчаното време, защото резултатът наистина си заслужава.
     След 24 часа пилешкото е готово за топлинна обработка. Ако използвате пилешко без кожа, сложете няколко капки зехтин в тигана, в който ще го приготвяте. В случай, че използвате обезкостено пилешко месо с кожа, не е необходима никаква добавка на мазнина, а топлинната обработка просто започва с поставяне на месото в тигана с кожичката надолу. Запържва се до златисто с метода на честото обръщане. Сервирайте с любима гарнитура или салата. Ще бъдете очаровани!Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да коментирате тази публикация:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...