7 юни 2014 г.

Варено жито с бисквити

Почти в цял свят денят на мъртвите, който католиците наричат "Всех светих", се отбелязва през ноември. В Перу на втория ден на ноември денят на напусналите този свят хора се чества с пеения и музика, съпроводени с оставяне на храна и напитки на гробовете. Във Франция хората обядват на гробовете за Голямата задушница. В Япония пък осветяват гробовете за три денонощия, а близките носят цветя и корабчета, направени от хартия, които пускат във водата, за да душите на напусналите ги същества да могат да стигнат домовете им.
     В България денят на мъртвите - Задушница, се чества три пъти през годината, като датите всяка година се изместват, но винаги са в събота: събота срещу Неделя Месопустна, събота срещу Петдесетница и събота срещу Архангелов ден. Обикновено месеците са март (в редки случаи февруари), юни, т. нар. черешова - тази година на 7-ми юни, и ноември, когато се отбелязва Архангелска задушница. По традиция българите отправят молитви, палят се свещи и на гробовете се носят храна и цветя.
     На Черешова задушница християните отиват на гробовете на починалите си близки, запалват свещ, преливат с вода и червено вино и раздават варено жито, хляб и череши - плодът, дал име на панахидата.


Варено жито с бисквити

Необходими  продукти:

500 гр. жито (грухана пшеница)

150 гр. чаени бисквити

170 гр. пудра захар

1 лимон

пудра захар за поръсване

 

     Житото се почиства, измива и се поставя в дълбок съд с вода, в която се вари на умерена температура до разпукване на зърната. След това се прецежда и в дълбока купа се смесва със смлените чаени бисквити, настърганата кора на лимона и пудрата захар, като се разбърква добре. Сервира се в малки купички, поръсено с още пудра захар.

МОЖЕ БИ ЩЕ РАЗГЛЕДАТЕ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ ЗА:

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Тук можете да коментирате тази публикация:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...